Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

Във Франция може да бъдат извършени атентати с "химически или бактериологични оръжия", предупреди днес, шест дни след атаките в Париж, френският премиер Манюел Валс. В изказването си в парламента премиерът поиска удължаване на извънредното положение, предаде Франс прес.

"Повече отвсякога" е време Франция да се включи в европейския регистър на пътуващите с въздушен транспорт, заяви още министър-председателят. "Ние сме във война! - подчерта той, като изтъкна, че става дума за "една нова война - външна и вътрешна, в която терорът е основна цел и основно оръжие".

Франция замисля създаването на първата по рода си специална служба, която ще държи под око младите мюсюлмани с радикални възгледи. Младежите ще трябва да минават тестове, сочещи доколко са готови да се реинтегрират в обществото, информира Валс, цитиран от ТАСС.

Той се обяви за строг контрол и върху всички, които се връщат във Франция след бойни действия в рамките на "т. нар. джихад".

Според френския премиер по данни на тайните служби за Сирия и Ирак са заминали 966 френски граждани. 142-ма са убити, 588 все още са в тези страни, а 247 са се върнали.

След връщане от различни "горещи точки" в Близкия изток или другаде всички "граждани на Франция и лица, живеещи във Франция", трябва да получат "официално разрешение" за това, заяви Валс. "Това е логично продължение на мерките от 2012 г., които забраняват лица, заподозрени в екстремистки възгледи, да напускат територията на Франция", обясни той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase