Снимка: Reuters

Група от няколко атентатори планирала да предизвика няколко експлозии на футболния стадион в Хановер във вторник вечерта по време на отменената приятелска среща между отборите на Германия и Холандия. Това съобщи германският вестник "Билд", цитиран от Ройтерс.

Изданието посочи, че се е сдобило с копие от документ, предоставен във вторник от германското контраразузнаване на германския министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. Съдържанието му било толкова шокиращо, че властите нямали друг избор, освен да отменят мача.

Още по темата

Въз основа на подадени от чужда разузнавателна служба сведения в документа се разяснява подробно как група от няколко атентатори планирала да взриви няколко експлозива на стадиона в Хановер, както и бомба в центъра на града.

Нападателите възнамерявали да вкарат взривните материали на стадиона в линейка, се казва в документа. Водачът им трябвало да заснеме атентата на стадиона. След полунощ се предвиждало да бъде извършен още един атентат, този път на железопътната гара в Хановер. Властите заявиха, че не са открили никакви експлозиви на стадиона.

Премиерът на провинция Долна Саксония, чиято столица е Хановер, каза вчера, че германските власти са разполагали с конкретни информации за заплаха за сигурността, което ги е накарало да отменят футболната среща между Германия и Холандия.

Канцлерът Ангела Меркел също трябваше да присъства на мача.
Засега германското министерство на вътрешните работи не е коментирало публикуваните от "Билд" детайли.

Но министър Де Мезиер заяви следното на пресконференция: "Индикациите бяха толкова конкретни, че отмяната на мача бе неизбежна. Дали тези индикации са били реална заплаха или само индикация, ние не знаем".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase