Снимка: Reuters

Общ преглед

Двама души, заподозрени в тероризъм, които са били мишени на специалната полицейска операция в парижкото предградие Сен Дени, са ликвидирани, пише френският в. "Монд", като се позовава на полицейски източник.

Очаква се потвърждение за трети ликвидиран при операцията.

Според Франс прес пък най-малко един човек е убит, но самоличността му не се съобщава.

Полицаи бяха ранени в операцията, която започна със силна престрелка и тътен на експлозии.

Според френската телевизия Бе Еф Ем Те Ве убит е бил един човек, но ставало дума за обикновен минувач, който се озовал на улицата, на която се водела операцията и станал жертва на престрелката.

По информация на радио RTL е била убита жена с шахидски пояс, който обаче не се е взривил. Според Би Би Си обаче жената се е самовзривила.

Още по темата

Френски съдебни и полицейски източници потвърдиха информацията, разпространена във френски медии, че специалната операция е за залавянето на "мозъка" на атентатите от 13 ноември във френската столица, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Това е белгиецът Абделхамид Абауд, за когото досега се смяташе, че е "дърпал конците" на атаките от Сирия. Сега обаче се смята, че той е сред групата екстремисти, барикадирали се в апартамент в централната част на Сен Дени.

Трима души са задържани по време на спецоперацията в Сен Дени, северно от Париж. Още двама души са се барикадирали в жилищна сграда, предаде ТАСС.

Съобщава се, че няколко полицейски служители са били ранени в престрелката, която е избухнала по време на операцията.

Според информации специалната полицейска операция, започнала там тази сутрин, като първите изстрели са чути около 4:30 сутринта.

Очевидци и пожарникари съобщиха за престрелка в началото на операцията, както и за отекнали експлозии.

Видеозаписи са позволили на полицията да установи, че в терористичния акт е участвал още един човек, така общата бройка на джихадистите става девет – седем от тях загиват самовзривили се или застреляни от полицията. Двама в момента се издирват.

Заради операция, която е в близост до катедралата на градчето, транспортът беше напълно спрян в този периметър, стотици хора пък са евакуирани.

Жителите на Сен Дени са призовани да не излизат от домовете си, да не се доближават до прозорците. Хората, живеещи в района на апартамента, в който са се окупирали, предполагаемите терористи, бяха евакуирани.

Заради операцията общественият транспорт е спрян, движението на други превозни средства също, затворени са училищата и колежите, посочва Франс прес.

 

* Информацията е актуализирана в 9.04 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар