Снимка: Twitter

Европа и САЩ трябва да работят заедно с Русия, за да победят "Ислямска държава", тъй като е в интерес на всички да се спрат радикалните ислямски движения преди те да станат екзистенциална заплаха, смята бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

След като позволи на САЩ да доминира в Близкия Изток повече от 30 години, Русия насочи поглед към региона, защото възхода на радикални ислямски движения заплаши вътрешната стабилност на страната.

"Русия се опитва да предотврати възхода и обединението на заплахата от радикален ислям и в този аспект руските цели, развити самостоятелно, са паралелни с нашите", твърди Кисинджър. "Виждам една възможност - всъщност, дори възможност, да изгладим различията си с Русия."

Това коментира Кисинджър на Глобален форум за сигурност, организиран във Вашингтон вчера, съобщава "RussiaToday". Неговата поява там е била планирана месеци предварително и по план той е трябвало да говори основно за ядрената сделка с Иран, но в крайна сметка Кисинджър обръща повече внимание на предизвикателствата пред САЩ и Европа пред развиването на стратегия за справяне с "Ислямска държава".

Той подчерта, че докато наистина Париж се изправя пред събития, които Ню Йорк, Лондон и Мадрид преживяха в годините след 2001 година, необикновената жестокост на нападенията в Париж ги отличават.

Онова, което прави "Ислямска държава" толкова опасна, обясни Кисинджър, е фактът, че тя игнорира националните граници и като цяло отрича целия международен ред. Методите, които използват, "в шокиращата им бруталност, са предназначени да демонстрират колко неприложима е според тях съществуващата система", допълва Кисинджър.

Европа сега трябва да реши за какво се бори и дали иска да участва като активен член на Западното общество за справяне с онова, което Кисинджър описва като "фундаментално предизвикателство" пред Западните ценности, под формата на джихад.

Текущата криза в Близкия Изток е комбинация от три различни конфликта, обясни Кисинджър. Онова, което започна като напрежение между хората и управляващите прерастна в етническа и религиозна война, обясни той. В резултат избухналите граждански войни прерастват в международни конфликти и надскачат държавните граници. Съществуването на недържавни структури, като "Ислямска държава" и Ал-Кайда представляват предизвикателство пред международния ред.

Едно от решенията, според Кисинджър, е да се преосмислят границите в Близкия Изток, но да се "направи това по мирен начин е огромно предизвикателство", предупреждава Кисинджър. "Вкопчили сме се в система, съставена от западните лидери преди 150 години", заяви той.  Световните сили, заедно с регионалните лидери, вероятно могат да се съгласят на система, която "реконструира държавите, които все още имат живот в себе си", обяснява дипломатът.

Онова, което западните политици трябва да направят сега е да се съгласят за характера на проблема и да решат как може да се разреши той, смята Кисинджър. "Вместо да повтарят слоганите, които ни вкараха в тази ситуация", завършва дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase