Наскоро ИД атакува и Палмира Снимка: архив Reuters
fallback

След като стана ясно, че отговорност за кървавия ад в Париж пое "Ислямска Държава", политиците започнаха да се опитват да си обяснят контекста на събитията. Джеб Буш, кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ, обяви, че атентатите са част от "организирани усилия да се унищожи западната цивилизация". Други видяха в атаките удар не само срещу Франция и Париж, а удар срещу западният начин на живот, пише Дейвид Шариатмадари в коментар във вестник "Гардиън".

Терористите със сигурност са вдигнали мерника на цивилизацията. Сеят хаос с убийствата си в град, известен с културата си, със смесените влияния, със свободата си. Атентатите бяха не просто срещу една от европейските столици, атентатите бяха срещу европейските ценности - начинът, по който хората избират да живеят и да се държат. Но е грешно да смятаме, че атаакта е само срещу "западната цивилизация".

Етимологията понякога подвежда. В случая обаче тя е поучителна. Думата цивилизация произлиза от латинското civis - гражданин. На арабски думата е madaniya - "да строиш градове". Казваме, че се "връщаме в цивилизацията", когато се прибираме в града от провинцията. Цивилизацията е това да живеем заедно, хората да обединяват ресурсите си, да си поделят едно и също пространство. Градовете функционират най-добре, когато хората са свободни да се движат необезпокоявано, да работят и играят, да учат и да бъдат забавлявани.

Цивилизацията е за животът в мир, хора, които обединяват усилията си.

"Ислямска държава" иска обратното. В нейната идеология има само един-единствен правилен начин. Религиозните малцинства са убивани или религията им е насилствено сменена. Страх, а не удоволствие. Временни убежища, а не градове.

Всичко това е една пародия не само на западната цивилизация, но и на източната. Истанбул, Кайро, АЛександрия, Бейрут, Багдад и Йерусалим са исторически пример за свободни градове. Места, където раси, култури и религии се смесват. В продължение на векове.

Затова е грешно да смятаме, че близкоизточната култура - и Исляма - се противят на градския живот. Всичко това е важно в контекста на атаките в Париж и нашият отговор. "Ислямска държава" не е враг само на Запада.

На първо място, това би омаловажи страданията на хората от Близкия изток, чиято кръв е върху ръцете на ИД. В четвъртък например 43 души, основно от шиитската част на Бейрут, бяха убити от атентатори самоубийци от ИД.
Това е град много по-привикнал към насилието от Париж, това все пак е посегателство срещу нормалния, цивилизован живот. Най-преките врагове на войнствените джихадисти са онези, сред които те живеят - мюсюлманите, християните, алауитите и язидите в Ирак и Сирия. 

Те може и години наред да са били лишавани от много от предимствата на цивилизацията - сигурност, свобода на сдружаване и на религията, при диктатури, окупации, граждански войни и под властта на "Ислямска държава". И те продължават да копнеят за живот именно с тези предимства.

На второ място, тази представа изкривява умението ни да разпознаваме правилните ни съюзници. Съществува голям риск да омажем с катран целия Близък изток с четката на екстремизма - въпреки че насилствената идеология на "Ислямска държава" е типична за региона и животът в него продължава в съвършено различно русло от нашия. Тук, на запад, това може да има за последица хората от арабски или мюсюлмански произход да бъдат обвинявани и тормозени.

Ако разглеждаме цивилизацията като споделена, глобална ценност, такава, каквато е възникнала по независим начин на много и различни места, можем да бъдем и по-ясни за това, което я задушава. "Ислямска държава" я задушава, а в различна степен и държавният пуританизъм на Саудитска Арабия, бруталността на Асад в Сирия, авторитаризмът на Сиси в Египет и ограниченията върху личната свобода в Иран. Но съществува ли някакъв неопределен антицивилизационен аспект в близкоизточния начин на мислене? Не.

Ще има ожесточени дебати за това как да реагираме на тези предизвикателства. Някои добронамерени действия несъмнено ще влошат нещата.

Но нека бъде ясно едно - "Ислямска държава" мрази цивилизацията навсякъде, където я вижда, не само на Запад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

САЩ правителство , иска да намали действията на Франция , относно обявената от тях " война на И.Д ".Франция сериозно иска да се заеме с И.Д и затова преговаря с Русия за съвместни нападения !Кери се оказва в Париж 2 пъти , да доказва колко Америка е приятел на Франция и стои зад нея да й помага . Трябва да остават Франция да действа без Американските ценности и ще успее.Иначе Америка иска борбата с ИД да е бавно и да се приемат бежанци .Американския народ също не иска мюсолманите- бежанц

15

Християнка до 25

преди 8 години

До 25 Тоз пък, суфите нямат абсолютно нищо общо със сунити и пророци като Мухамед. Суфизмът се смята като религия отделена от исляма, и в превод означава Религията на любовта. Но и тя като будизма не е приета от мюсюлманската религия. Като малки, вероятно повечето, сме чели приказки за дервишите. ;) Моля те, не бъркай понятията, при това толкова нелепо.

14

дядомраз

преди 8 години

Тази статия е абсолютно промиване на мозъци! ИД е рожба на противоборството м-у великите сили ,а не нещо паднало от небето и желаещо смърта на т.н. цивилизация. САЩ дълго толерираха ИД защото тя бе враг на Асад. И изобщо САЩ са заплаха за света!

fallback