Снимка: архив, Reuters

ЕС ще отпусне на срещата на върха във Валета целеви фонд за подпомагане на страните от Африка за справяне с миграционната криза в размер на 1,8 милиарда евро, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

Тази сума обаче е малка за преодоляване на миграционната криза, предупреди той.

В план за действие за справяне с миграционната криза, който ще бъде одобрен от европейските и африканските лидери на срещата на върха в Малта утре и който е видял Ройтерс, ЕС предлага на африканците редица помощи в това число и облекчаване на достъпа до визи и намаляване на таксите за мигранти, изпращащи пари в брой в родните си страни в замяна на ангажимент от африканските лидери да помогнат за намаляване на миграционния поток към ЕС.

Документът съдържа 17 страници и установява дузина инициативи. Предстои неговото финализиране тази вечер по време на преговори между европейските и африканските лидери, събрали се във Валета.

В плана ще има ангажимент за сключване на повече спразумения между европейски и африкански страни за ускоряване на връщането на незаконни африкански мигранти от Еворпа в техните родни страни. Европейските правителства трябва да предложат на сътрудничещите им африкански страни по-лесен достъп до визи за хората, пътуващи за Европа, в това число и по работа.

Броят на африканските студенти и университетски преподаватели, участващи в програми на ЕС за образователен обмен, ще бъде удвоен идната година в сравнение с нивото от 2014 г., се посочва още в плана за действие.

Планът обещава на американските правителства да намалят данъците върху сумите, които африкански мигранти пращат у дома. Сега те са 10 или повече процента, но според плана те ще бъдат намалени под 3 процента до 2030 г.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase