Снимка: архив, Reuters

Великобритания е готова да признае Русия за заплаха от по-високо ниво в новата си стратегия за национална сигурност, която министър-председателят ще представи на 23 ноември, съобщи вестник The Times.

Сред другите заплахи от същото ниво са нестабилността, свързана с притока на имигранти към Европа, както и тероризмът, дейността на екстремистки групировки като „Ислямска държава“ и разпространението на вируса на ебола.

Този тип анализ на риска се извършва от британските власти на всеки пет години. През 2010 година Русия не попадаше в списъка на основните заплахи за страната. Според представител на правителството, властите са взели това решение заради ръста на руската агресия през последните пет години и в частност събитията в Украйна и Сирия.

В докладът се казва, че в последните пет години нарастването на радикализма и фундаментализма са поставили под въпрос енергийните доставки до Острова, но особено притеснителна е нарастващата агресия от Русия.

"Действията на Русия в Украйна поставиха въпроси пред ролята и бъдещето на операциите на НАТО в съседни държави и събудиха опасностите, поставени от Русия пред държавните в Източна Европа и Прибалтика", се казва още в доклада.

Международният тероризъм също е една от топ заплахите за Великобритания, съобщава "ДейлиМейл". В анализа се допълва, че заплахата само се е задълбочила с появата на "Ислямска държава" и действията на Ал Кайда. Докладът допълва, че заплахата от тероризъм и религиозна нетърпимост в рамките на самата страна е "тежка".

Макар че дипломатическите отношения на Великобритания с Китай се затоплиха с визитата на китайския президент Си Дзинпин, докладът изразява загриженост от "авторитаризъм и трайни нарушения на човешките права от страна на китайското правителство".  

Сред тези заплахи се нарежда и потенциално разрушителното въздействие на глобалното затопляне, както и кризата с ебола в Западна Африка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase