Снимка: Reuters

Шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви, че смята за целесъобразно да бъдат прекратени полетите на руската авиация за Египет до изясняване на причините за разбиването на руския самолет А321.

Още по темата

„Докато не определим истинските причини за случилото се, смятам за целесъобразно да бъдат прекратени полетите на руската авиация в Египет. Това засяга преди всичко туристическия канал“, каза Бортников откриването на извънредно заседание на руския Национален антитерористичен комитет, цитиран от руските агенции.

Президентът на Русия Владимир Путин се е съгласил с отправените препоръки. Прессекретарят му Дмитрий Песков съобщи също така, че Путин е възложил на правителството да създаде механизъм за връщане на руснаците от Египет в Русия.

Египетската армия разположи междувременно специални части на летището на курорта Шарм ел Шейх, където туристи се опитват да се качат на самолети за чужбина, предаде Ройтерс, като се позова на свой фоторепортер на място. Представители на египетските сили за сигурност обясниха, че целта е да бъде повишена сигурността на туристите.

Осем самолета ще излетят от Шарм ел Шейх за Великобритания днес вместо планираните 29, предаде ДПА, като се позова на египетския министър на гражданската авиация Хосам Камал.

Причината е, че британските авиокомпании са решили самолетите им да не качват багажа на пътниците като предпазна мярка заради предположенията на британски следователи, че бомба е била поставена в багажното отделение на разбилия се руски самолет, преди той да излети.

Багажът на пътниците от осемте полета ще бъде откаран във Великобритания със специален транспортен самолет.  

Най-голямата катастрофа в историята на руската и съветската авиация стана на 31 октомври. Самолет Еърбъс А321 на авиокомпания Когалимавиа, който изпълняваше полет от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби на Синайския полуостров. На борда му се намираха 217 пътници и 7 членове на екипажа. Всички те загинаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase