Снимка: Reuters

Белгийските власти изпратиха кучета и специалисти по обезвреждане на експлозиви, за да проверяват самолетите с туристи, излитащи от египетския курорт Шарм-ел-шейх. Чартърните самолети връщат почиващите на Червено море, докато правителството посъветва гражданите да не пътуват към Египет.

Мерките за затягане на сигурността бяха въведени заради увеличаващите се сигнали, че руският самолет, който се разби преди седмица, е катастрофирал заради бомба в багажното на машината.

Експертите по експлозивите и специално обучените кучета са наети от частната авиокомпания "Джет ер флай", която има най-голям дял от туристическия пазар до египетските курорти.

Туристите, които използваха ученическата ваканция за почивката си, ще могат да се приберат у дома с багажа си, съобщиха от компанията. По-рано те били информирани, че могат да се върнат само с ръчна чанта, след като подобни ограничения бяха въведени от британските превозвачи за пътниците от Острова. Белгийците ще трябва сами да посочват куфарите си на охраната, която повече няма да бъде доверявана на местни служители.

Белгийското правителство посъветва гражданите, които имат вече резервации, да не тръгват за Шарм-ел-шейх. Това вече беше направено от британските и френските власти.

"Ограничението е временно в очакване на заключенията за причината, довела до падането на руския самолет", съобщи външният министър Дидие Рейнолдс. Той уточни, че хората, които все пак решат да пътуват, ще бъдат свободни да го направят.

Русия анулира полетите на руски авиокомпании до Синайския полуостров, въпреки, че вчера причастността на "Ислямска държава" към катастрофата миналата събота беше отново отхвърлена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase