Снимка: bgonair.bg

Мигрантската криза в Европа, в частност бежанския наплив по балканския маршрут, сътрудничеството с Турция, както и необходимите средства за справяне с тези предизвикателства ще обсъжда днес Европейският парламент в Страсбург. В заседанието ще участват председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Дебатът в Страсбург ще се фокусира върху заключенията от заседанието на Европейския съвет от 15 октомври и срещата на европейските лидерите от 25 октомври, посветена на миграционния наплив към Стария континент. Ще бъде обсъдена и предстоящата среща на върха в Ла Валета на 11 и 12 ноември, която ще събере африканските лидери и лидерите на ЕС в търсене на общото решение на бежанския проблем.

Днешният дебат идва, след като на извънредната среща на високо равнище в Брюксел, свикана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, беше приет план от 17 точки за преодоляване на кризата с бежанците по "балканския маршрут". Лидерите на засегнатите държави се съгласиха да предоставят 100 хиляди места за настаняване на мигрантите, половината от които – в Гърция. Атина изрази готовност да предостави 30 хиляди места до края на текущата 2015 г.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел призна, че миграционната политика на ЕС все още "не е толкова порядъчна, колкото би могла да бъде”. По време на събитие в Нюрнберг бундесканцлерът посочи, че все още е невъзможно да се постигне справедливо разпределение на бежанците в страните от ЕС, както и да се приложи споразумението с Турция.

"Ние работим по въпроса. Далеч сме от съвършенство”, призна тя.

Въпреки това, канцлерът изрази увереност, че Германия ще преодолее успешно миграционната криза. Канцлерът отново подчерта, че тези имигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец в Германия, по-специално около 100 000 граждани на балканските страни, ще бъдат принудени да напуснат Федералната република.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase