Снимка: БТА
fallback

Китайският президент Си Дзинпин се радва на изключително внимание в последните седмици. Първо беше приветстван от 12 хиляди войници по време на ежегоден военен парад в столицата Пекин.

След това при визитата си в Съединените щати беше посрещнат с 21 топовни салюта и държавна вечеря от президентското семейство Обама в Белия дом. Черешката на тортата обаче безспорно беше Обединеното кралство. Дзинпин получи посрещане, достойно за крале и кралици, посочва в-к “Вашингтон пост”. 

Дзинпин беше в компанията на кралица Елизабет Втора в каляска, която отведе него и съпругата му до Бъкингамския дворец за бляскава вечеря с калкан и еленско месо. Преминаването на антуража беше приветствано от множество хора, по-голямата част от които обаче бяха организирани от китайското посолство.

За протестиращите срещу незачитането на човешките права в Китай и настояващи за справедливост за Тибет, британските власти бяха отделили специално място за демонстрации... в периферията на Лондон, далеч от поглед на Дзинпин и медиите.

Китайският президент получи изключително рядката привилегия да държи реч на извънредно заседание на парламента. Той беше поканен и в извънградската резиденция на премиера.

Дзинпин е обвиняван, че провежда най-голямото преследване на дисиденти в Китай от десетилетия насам, зачитането на човешки права неизбежно пада в жертва в преследване на политическите му цели.

При все това нито дума за човешките права не присъстваше в общото изявление, което двамата с британския премиер направиха. Вместо това гръмко прокламирана беше “златната ера” в отношенията между Великобритания и Китай и създаването на “глобално стратегическо партньорство за 21-ви век”.

От известно време насам анализатори се опитват да определят курса на външната политика, която следва Камерън. За близо 6 години начело на кабинета, премиерът одобри мащабни съкращения във военния бюджет и страната му се оттегли от ролята си на водещ участник при решаване на глобални въоръжени кризи.

Страната, която доскоро с гордост се считаше за най-близкия и до голяма степен равноправен съюзник на Съединените щати, даде заден ход и предпочита да стои в миманса дори при наличието на борбата с “Ислямска държава”, гражданската война в Сирия и руските набези в Украйна.

Изглежда спасяването на света не е фокусът на Камерън. За него приоритет е да направи Великобритания най-близкия западен партньор на Китай, тоест предпочитана дестинация за търговия и инвестиции.

Плодовете на тези усилия вече се берат – китайска компания ще инвестира 9 милиарда долара в построяването на нова ядрена централа на Острова. Разбира се, премиерът и министърът на финансите Джордж Озбърн се надяват на много повече. Тяхната визия е за мощен инвестиционен поток от Пекин към Лондон и растящ дял от необятния китайски пазар за британските фирми.

“Вашингтон пост” отчита, че няма нищо нередно да се преследват китайски инвестиции и ползотворно партньорство с китайската власт – почти всички страни по света правят същото. Но поведението на Лондон и видимото прекомерно сервилничене определено е притеснително.

Например, Великобритания би ли застанала твърдо зад Съединените щати в опитите за спиране на агресивните действия на Китай спрямо съседните й страни или за възпиране на аспирациите на Пекин за присвояване на неутралните води на Южнокитайско море и прилежащите им острови?

От друга страна ще остави ли Лондон на произвола на съдбата бившата си колония Хонконг, която беше предадена на Китай срещу уверението, че автономното управление и демокрацията ще бъдат съхранени? Обещание, което е далеч от изпълнението на практика.

По време на визитата на Си Дзинпин не се видяха знаци, че отговорите на тези въпроси ще се в полза на демократичните ценности, които векове наред са били защитавани от британската власт.

Но изглежда в “златната ера” за Дейвид Камерън има място само за златото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

ПреЦедента

преди 8 години

Тия от Западаната "цивилизация" за пари и майките си ще продадат

53

Китайчето

преди 8 години

Абе вие от ДНЕС.бг защо правите такива огромни фактологически грешки при превода бре? Нямате ли си консултант, питайте някой който говори китайски. Защо сте написали малкото име Дзинпин (все едно да напишеш Кирчо) Кирчо в компанията на кралицата...? Фамилията е СИ, ДЗИНПИН е собственото му име! За кой ли път правите фактологически груби и смешни грешки!!! Визирам третият абзац на статията, която е толкова постно написана... СРАМ! Питайте китаист, когато превеждате китайски имена или наименования

52

k

преди 8 години

VELIKOBRITANIA V ZAMINA NA 40 MILIARDA EVRO STE ULESNIAT MIGRAZIATA NA KITAIZI V KANADA I AVSTRALIA .PUTIN PREDI TOVA IM PREDLOZI DA EMIGRIRAT V SIBIR .NAIAVE IZLIZA SAUZA MEZDU RUSIA I USA.TEZI DVE DARZAVI SA V SAUZ OT SAZDAVANETO NA USA ISA DVETE STRANI NA EDNA MONETA.IMAT OBSTA GRANIZA SLED KATO ZARSKA RUSI PODARIAVA ALIASKA NA USA.

fallback