Снимка: Reuters, архив
fallback

Руските военновъздушни сили са готови да осигурят въздушна поддръжка за бойците на свободната сирийска армия - сирийската опозиция, подкрепяна от Запада, в битката й срещу "Ислямска държава", заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.

"Готови сме да подкрепим също патриотичната опозиция, включително Свободната сирийска армия", каза Лавров в интервю за телевизия "Россия 1".

Руският външен министър заяви също, че Русия на практика е единствената страна, която поддържа връзки с всички политически сили в Сирия. "При нас в Москва през последните четири години идваха представители на най-различни опозиционни групи и ние никога не сме преставали да работим нито с правителството на Сирия, нито с опозицията", допълни той, цитиран от ТАСС.

Лавров определи като "грешка" отказа на САЩ да координират антитерористичната си кампания в Близкия изток с Русия. "Ние обаче отдавна сме готови на такава координация", каза Лавров, цитиран от Ройтерс.

Той повтори руската позиция, че сирийците трябва сами да решат бъдещето си, което включва организиране на парламентарни и президентски избори.

Според руския външен министър в разрешаването на сирийската криза трябва да участва по-активно ЕС, а също Иран, Египет, Катар, ОАЕ и Йордания.

Лавров съобщи, че е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Джон Кери, който заявил, че все още няма условия за посещение на руска делегация начело с премиера Дмитрий Медведев в САЩ за обсъждане на сирийската криза. Разговорът се е състоял по искане на американската страна, пояснява руското външно министерство на интернет сайта си, съобщи БТА.

Двамата дипломати са обсъждали също как да се използва потенциала на всички водещи страни в региона с цел разрешаване на сирийската криза. Вчера външните министри на Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Турция проведоха във Виена среща, на която обсъждаха ситуацията в Сирия и в Близкия изток.

Подкрепяната от Запада сирийска опозиция отхвърли предложената от Русия помощ срещу „Ислямска държава“, както и призива ѝ за подготовка за избори, съобщи bTV, като се позова на БТА.

"Русия бомбардира „Свободната сирийска армия (ССА)", а сега тя иска да сътрудничи с нас, докато остава обвързана с Асад. Изобщо не разбираме Русия", заяви полк. Ахмад Сауд, говорител на въстаническата група 13.

Самир Нашар от Сирийската национална коалиция, главната опозиционна политическа организация, също отхвърли възможността за съвместни действия между умерените бунтовници и Русия: "Вместо да говори за готовност да подкрепи "Свободната сирийска армия", тя трябва да спрат да ни бомбардира. 8 % от руските удари са насочени срещу ССА", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

119

Боби

преди 8 години

ПродължениеСАЩ томахок обаче нямат вариант с свръхзвукова последна степен за поразяване на кораби.Относно ИДЖИС да много добра система но поради спецификата на радарите тези кораби които са за ПРО са реално безпомощни ако ги отстрелят с противокорабни ракети. Трябва тях да ги защитава кораб с класическа ИДЖИС система. ДОРИ САЩ нямат толкова кораби. Или с други думи всеки ПРО кораб става ГОЛЯМА ТЛЪСТА МИШЕНА и то С ПОСТОЯННО РАБОТЕЩ НА ПЪЛНА МОЩНОСТ РАДАР.

118

Боби

преди 8 години

Ехх анонимни "ЕКСПЕРТИ"1. КЛЪБ е семейството на руски ракети с обсег за сега до 1500км доказан. ЕКСПОРТНАТА версия се нарича КАЛИБЪР и е с Лимит 300км(като са и по-леки самите изделия)2. КЛЪБ/КАЛИБЪР са 5 вида ракети:2 ракетоторпеда за борба с кораби и подводнициСтратегическа/тактическа крилата ракета за поразяване на стационарни цели(ИМЕННО ТАЗИ Е ПОЛЗВАНА)2 противокорабни, като втората има Свръхзвукова последна степен за преодоляване на ПВО на кораба целСАЩ алтернативи АСРОК и Томахок

117

Анонимен

преди 8 години

До Solar PowerЕто за това Меркел приема бежанци. Защото и пред германците стои същият въпрос.

fallback