Снимка: GettyImages
fallback

В джобчетата на ирландците вече няма да дрънкат монетки от по 1 и 2 цента. От края на октомври търговците ще закръглят нагоре или надолу с точност до 5 цента, след като Ирландската централна банка реши да изтегли монетите от обръщение.

Централната банка на Ирландия обяви, че изработката на дребните монети струва повече от самата му стойност. Изработката на монети от 1 цент струва 1,65 центра, а монетките с номинал 2 струват 1,94 цента.

И така монетката с най-ниска стойност, с която ирландците ще се разплащат, ще е 5 цента.  Някои от другите държави в евросъюза, които също премахнаха "дребните" са Белгия, Финландия, Дания, Нидерландия и Швеция, пише вестник "Гардиън".

Магазините и супермаркетите все пак ще могат да слагат цени като €1,99, но ресто в брой ще се връща само до най-близките пет цента. Ако се плаща обаче електронно това правило не важи.

Какво мислят ирландците по въпроса? Скорошно проучване показва, че 100% от търговците са изцяло за премахването на монетите, също както 85% от клиентите подкрепят тази мярка.

Единствено благотворителните организации са недоволни от новата мярка, защото смятат, че така даренията ще намалеят.

От Ирландската централна банка все пак успокояват -монетките от по един и два цента остават платежно средство. Така че всички монети, скътани в прасенца-касички или стари бутилки от уиски ще могат да бъдат върнати в банките и заменени за по-едри суми.

Ирландия е произвела почти 2.5 млн. монети от по 1 и 2 цента.
 
Истинско състояние. Ако монетите се наредят една след друга, могат да обиколят островът 7 пъти.

Ако пък се направи "кула" от монети, тя ще се извисява 4 000 км. над стратосферата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Dedim

преди 8 години

вероятно имат предвид,че са произведени 2,5 милиарда монети което дава дебелина на монетата около 1,6мм .....техническа грешка

8

42

преди 8 години

ТОВА И АЗ СЪМ ГО ПРЕДЛАГАЛ ОТДАВНА У НАС. И Е ВЪПРОС САМИТЕ ТЪРГОВЦИ, ДА СИ ОПРАВЯТ ЦЕНИТЕ ДО 5 ЕДИНИЦИ ИЛИ ДО 10.

7

Прошляк

преди 8 години

Макар да съм беден парпорец, аз съм за изхвърлянето на 1, 2 и 5, може би и на 10 ст от употреба. Само чакаме по опашките да върнат "жълтиците" без никакъв смисъл, освен радост на изкуфели пенсионери.

fallback