Джъстин Трюдо. Снимка: Reuters
fallback

Бъдещият канадски премиер Джъстин Трюдо информира в телефонен разговор президента на САЩ Барак Обама, че в изпълнение на предизборните си обещания неговото правителство, след като бъде съставено и встъпи в длъжност, ще изтегли канадските ВВС от участие във въздушните удари на антиджихадистката коалиция в Ирак и Сирия. Той обаче не посочи график за изпълнението на това намерение.

Според 43-годишния лидер на либералите, току-що спечелили решителна победа на парламентарните избори в Канада, американският президент е изразил "разбиране на ангажиментите", поети от победителите по време на кампанията, предаде Франс прес.

Oще по темата

Обама позвънил на Трюдо, за да го поздрави с победата на неговата партия, като му пожелал успех и изразил надежда двамата да се срещнат в най-скоро време. Те се обявили за укрепване на сътрудничеството между двете съседни страни в областта на търговията, борбата с тероризма и предотвратяването на климатичните промени, съобщи пресслужбата на Белия дом.

Двамата подчертали важността на неотдавнашното споразумение за създаване на зона за свободна търговия в Тихоокеанския регион и се договорили да работят за неговата реализация.

Очаква се в най-близко време генерал-губернаторът на Канада Дейвид Джонсън, смятан за представител на държавния глава - кралицата на Великобритания, да възложи на Трюдо да състави новото правителство на страната, което ще смени управлявалите 10 г. консерватори.

В първото си публично изявление в Отава след победата си на изборите в неделя Джъстин Трюдо, който е син на бившия канадски премиер Пиер Трюдо, обеща да върне изгубените при управлението на консерваторите позиции на страната на международната арена.

Той обясни, че бъдещото либерално правителство смята да внесе сериозни промени във външната и вътрешната политика на страната, включително да уважава обществените институции и да се вслушва в опита и съвета на специалистите и учените.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Стамат

преди 8 години

Браво, браво, браво!

3

Аз Малдив

преди 8 години

Забелязвам, че изказванията на политиците от цял свят, без оглед страната, са като на мацките в конкурсите за красота, които имат една стандартна реплика, която не води до никъде - всичките искат мир по целия свят. И кво от тва?! На политиците стандартната реплика без следствие е - борба с тероризма и предотвратяването на климатичните промени.

2

Пепи Коня

преди 8 години

Toя от снимката с изкривената на една страна усмивчица е все едно канадския Сергей Станишев - ще докара комунизъм и ислям на Канада! Хак да им е, щом са се оставили да им го назначат рептилите...както навремето назначиха Сергея за бг премиер!

fallback