Снимка: Reuters, архив
fallback

Сили на полицията и жандармерията пристигнаха спешно вчера в град Муаран, департамента Изер в Източна Франция, за да въведат ред там след устроения от ромски погром, предаде ТАСС. Местната префектура съобщи, че ситуацията е взета под контрол.

Както съобщи кметът на града Жерар Симоне, ромите поискали двама техни представители, задържани от полицията, да бъдат освободени, за да участват в погребение на сестрата на единия, загинала при катастрофа с автомобил.

След като властите отказали, ромитее устроили истински погром в града.

"Не по-малко от стотина души, въоръжени с арматурни железа, завзеха гарата, разрушиха един ресторант и нанесоха щети на обекти от градската собственост. Те подпалиха автомобили върху железопътните релси", каза кметът.

Той призна, че хулиганите са щурмували и сградата на кметството и се наложило всички служители да бъдат евакуирани оттам.

Училищата в града спешно заключили вратите си и не пускали учениците навън, за да не пострадат при настъпилите безредици. Движението по жп линията и по минаващата край града автомагистрала било спряно. Ромите подпалили дървени сандъци на магистралата. Те ограбили и терминала за плащане на пътна такса.

"Смятам тези действия на циганите в града за абсолютно недопустими", подчерта кметът.

Наред със събитията в Муаран започнал и бунт в затвора Етон в друг източен департамент - Савоа. Именно там излежава присъда един от хората, чието освобождаване поискали ромите.

В бунта участвали около двайсет души. Затворниците подпалили пожар в затвора и барикадирали редица врати. Пътят на служителите на затвора към изхода се оказал блокиран и те се затворили в няколко помещения. Сега на място там е пристигнала спецчаст с опит в потушаването на затворнически бунтове.

Премиерът на Франция Манюел Валс решително осъди "абсолютно недопустимото насилие" в страната.

"На такива събития може да бъде даден само един отговор - твърдост и решителност при възстановяването на реда", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Отдавна си го търсят

преди 8 години

Целият ЕС трябва да предприеме сурови мерки - принудителен труд,никакви соц.помощи, строги наказания за типичните за този етнос престъпления,ограничаване на раждаемостта до едно дете на семейство.Последното да се предприеме като предпазна мярка срещу опасността от унищожаване на европейската култура и прогонване на коренното европейско население поради терор отстрана на този етнос,който след 50-100 г. ще стане болшинство.Ако в рамките на 5 г. и тези мерки не дадат резултат - изгонване от Европа

72

gtf

преди 8 години

Нали много акъли давахте за интеграция.. кво стана а ? Крайно време е Ес ако иска да бъде наистина водещ, да се раздели с подобна ***, не да я увеличава

71

Анонимен

преди 8 години

Май е време да се пуснат комините.

fallback