Снимка: bgonair.bg
fallback

Първото заседание на съвместната комисия на международните посредници от "шесторката" на ООН и Иран за изпълнението на договора за ядрената програма на страната ще се проведе днес във Виена.

В същото време Европейският съюз и Съединените щати започнаха подготовка по преустановяване на санкциите срещу Иран. Действителното им премахване обаче ще бъде факт, когато Техеран започне да демонтира голяма част от ядрената си инфраструктура.

90 дни, след като Съветът за сигурност на ООН официално одобри споразумението между Иран и шесторката, американският президент Барак Обама нареди на правителството да предприеме стъпки към вдигане на санкциите. Според американския държавен секретар Джон Кери това е критична първа стъпка в процеса за осигуряването на това, че ядрената програма на Иран ще бъде изключително и само за мирни цели.

Първото облекчаване на санкциите срещу Иран ще дойде, когато Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Техеран е изпълнил своята част от сделката.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещение в Техеран, приветства оказаното доверие на Иран. Той обаче подчерта, че е важно да се контролира как тази страна спазва задълженията си, особено в ядрената област.

Споразумението между Иран и шесторката беше сключено на 14 юли след двугодишни усилени преговори. То създава условия за постепенно отменяне на наложените на Иран международни икономически санкции. В замяна на това Техеран трябва да се откаже от ядреното оръжие и да ограничи ядрените си активности.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback