Снимка: Reuters
fallback

Деветнайсет души от Еритрея, търсещи убежище, заминаха тази сутрин от Рим за Швеция в рамките на първия трансфер, организиран в ЕС с цел преразпределяне на десетките хиляди бежанци, предаде Франс прес.

С усмивки на лицата 19-те мъже и жени, пристигнали на остров Лампедуза, след като бяха спасени от корабокрушение край либийския бряг, отлетяха със самолет на италианската финансова и митническа полиция. Те бяха изпратени с ръкостискания от вътрешния министър Анджелино Алфано и Димитрис Аврамопулос, еврокомисар за миграцията.

Oще по темата

"Този самолет олицетворява победата на една Европа, която знае как да покаже солидарност и отговорност, която спасява хора", заяви Алфано след излитането на машината.

Още стотина кандидати за убежище са готови да заминат през близките седмици за Германия, Холандия и "други страни, заявили, че са на разположение", добави той.

Деветнайсетте еритрейци са първите от 160 000 търсещи убежище, които се очаква до две години да бъдат обхванати от безпрецедентната програма за преразпределение на пришълците в ЕС.

Според летищните власти полетът ще трае шест часа. На изпращането присъстваха мнозина служители на реда, спасители, хуманитарни работници и журналисти.
"Днешният ден е добър и важен. Те са 19 и заминават в рамките на новия европейски план", заяви за медиите Карлота Сами, говорителка за Европа във Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Това е началото на дейността по този план и "се надяваме той да напредне, но трябва да се прави повече", добави тя и настоя за "мерки, осигуряващи безопасното им идване в Европа".

По данни на Върховния комисариат еритрейци са 26 на сто от 132-те хиляди души, докарани тази година в Италия след спасяване от водите на Средиземно море. Най-малко 3080 мъже, жени и деца обаче са загинали по пътя, главно край бреговете на Либия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

музикален

преди 8 години

Черно и бяло е новият хит на АББА.

3

Аз Малдив

преди 8 години

Значи следващия Брайвик ще е швед.

2

Дженъри

преди 8 години

САЩ продуцираха БЕЖАНСКИТЕ ОРДИ!!! Европа, неиэбежно се РАЭПАДА, тя се превърна в гигантско гето эа бежанци!!!

fallback