Снимка: архив Reuters
fallback

"Ислямска държава" е принуждавала бременни жени да абортирати след това ги е превръщала в свои сексробини, разказват три млади момичета язиди - Нур, Мунира и Бушра, които са избягали от екстремистите пред CNN. Техните имена са сменени, за да се предпази техният живот и идентичност.

След като отвличат стотици млади жени и момичета от иракската провинция Синджар миналия август, бойците на "Ислямска държава" организират робски пазари, където продават жертвите си като сексробини.

От терористината организация са толкова отдадени на мисията си да използват изнасилванията като метод на войната, че дори имат собствени гинеколози, които да определят дали заловените жени са девствени.

21-годишната Бушра споделя как е станала свидетел на двама лекари, които грубо са преглеждали момичетата, за да разберат дали вече не са бременни. А после тези, които се оказва, че чакат деца, са били принудени да направят аборт.

"Една от моите приятелки беше бременна", спомня си Бушра. "Три месеца тя пазеше детето в утробата си. Отведоха я в друга стая. Там имаше двама лекари и те направиха аборта".

"След това те я доведоха обратно. Попитах я какво се случило и как са го направили. Тя каза, че докторите са ѝ наредили да не говори". Бушра каза, че абортът е оставил приятелката ѝ със силно кървене и е изпитвала такива болки, че не е можела да говори или дори да ходи.

"Тя беше първата. А след нея те отведоха всички бременни жени и ги настаниха в отделна къща".

Нур, Мунира и Бушра разказват, че те са отвлечени, когато ИД щурмувала селата им. След това са продадени като сексробини. Сега те са в бежански лагер в Дохук, Северен Ирак. Бежанските лагери са пълни с истории като техните. Жени и момичета, които са купувани, продавани, подарявани или пък разменяни за оръжия.

Бушра казва, че тя е живеела "нормален... интересен... дори добър живот". Всичко това се обръща, когато "Ислямска държава" пристига в Синджар и я откъсва от всичко, което познава.

"Те ни казаха: "Отречете се от семейството си, забравете, че сте язиди - сега вие сте мюсюлманки. Ще ви омъжим и всеки боец ще си има по една от вас".

Мунира си спомня как е изглеждал "пазарът" за робините. Те са преглеждали корема, зъбите и гърдите на отвлечените момичета, преди да си изберат коя искат за "съпруга". Нур допълва, че момичетата не са имали избор.

"Ако някоя кажеше: "Не искам да идвам с теб", или пък: "Не искам да се омъжа за теб" те просто я взимаха със сила!"

Нур е била "омъжена" за възрастен боец. Не е била принудена да прави секс с него веднага, но два дни по-късно, когато той се връща от бой ѝ показва писмо и ѝ казва, че всяка една пленничка става мюсюлманка, ако 10 войници на ИД я изнасилят. Тогава той я насилва. А след това я "заема" на... 11 други мъже.

"Ислямска държава" твърди, че Коранът оправдава отвличането на жени, които не са мюсюлманки и позволява изнасилването им. Нещо, което многократно беше отречено от ислямски духовници.

Мунира има татуировка с името на баща си. Името му е изписано на кожата ѝ с шивашка игла, докато е чакала да бъде "продадена". Когато тя говори с репортерите се крие в Нур. "Аз бях дадена като награда на друг боец от ИД. Два пъти. Вторият път бях разменена за друго момиче".

Бушра пък е била толкова травматизирана от преживяното, че намира бутилка с лекарства и ги гълта всичките. Надявала се е животът ѝ да приключи, отколкото да стане жертва на изнасилване, но оцелява.

Жените са гълтали отрова за мишки, но са били откарвани в болница, където стомасите им са промивани. Похитителите им казвали: "Няма да ви позволим да умрете толкова лесно!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Диди

преди 8 години

Путин да ги срине до основи. Добре, че някой най-сетне започна да прави нещо там, за да ги спре. Защото САЩ, както виждаме, се ослушват. Какво чакат? Но те бежанците и до тях ще стигнат, защото някои са богати. А мюсюлманите тълкуват този Коран на кой както му е удобно. Но това е, защото не всички ходях на училище, живеят изолирано от Света, сигурно и интернет не ползват. По този начин неграмотни лесно се поддават на промиване на мозъка. Защо път някой не тълкува Библията така?

24

Аз

преди 8 години

Даже не са алфа мъжкари, а примитивни твари с оръжия.

23

Турчин пловдив

преди 8 години

Нали не мислите, че това така нар. "ИД" са мюсюлмани!!! Те са терористи, нямат нищо общо с корана и с мюсюлманството!

fallback