Снимка: архив, Reuters

Британската разузнавателна служба Център за правителствени комуникации (ЦПК) може да прониква в смартфоните без знанието на техните собственици и да използва устройствата като средства за следене. Това каза бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън, цитиран от ТАСС.

Сноудън заяви в интервю за Би Би Си, че ЦПК може да получи достъп до даден телефон, като изпрати до него кодирано съобщение, и да го използва за подслушване и снимане.

По думите му ЦПК и АНС са инвестирали значителни средства в технологии, които дават възможност да се прониква в смартфоните и да се управлява тяхното включване и изключване, да се проследява местоположението на този, който ползва телефона, да се подслушва всичко, което става наоколо, дори когато устройството е изключено, тъй като използваните от службите способи им позволяват да го включат.

След като получат достъп до телефона, те могат да виждат на кого се обажда съответният човек, какво пише в текстови съобщения, какво търси в интернет, какви места посещава, даже могат да го снимат, заяви Сноудън.

Той определи ЦПК като филиал на АНС, която предоставя технологиите, възлага задачите и ръководи дейностите. По думите му главните цели на следене са хора заподозрени в тероризъм или други престъпления.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase