Снимка: bgonair.bg
fallback

Извънредна среща на министрите на външните и на вътрешните работи на страните-членки на ЕС ще се проведе днес и утре в Люксембург. Във фокуса на разговорите ще бъдат мигрантската криза, пътят на бежанците през Балканския полуостров, както и ситуацията в Унгария.

Междувременно днес в Брюксел пристигна турският президент Реджеп Ердоган. Той ще разговаря с тримата председатели на евроинституциите Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Основни теми по време на срещите ще са кризата с мигрантите и борбата с групировката Ислямска държава.

Разговорите в Люксембург идват на фона на разпространените от Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс данни за бежанците. Според тях близо 630 хил. души са влезли нелегално в Европа от началото на годината. Директорът на Фронтекс Фабрис Леджери коментира, че агенцията планира да наеме "60 самолета за връщането на нелегални имигранти" през 2015 година в сравнение с 39-те миналата година.

Бежанската вълна, която заля Европа, оказа влияние и на традиционни празници на Стария континент. Броят на любителите на бира, посетили тазгодишното издание на "Октоберфест", е намалял с 400 хил. души. Тази година най-големият фестивал на бирата е посетен от 5, 9 млн. души в сравнение с 6.3 млн. през миналата. Спадът бе обяснен със студеното и дъждовно време, както и със засиления контрол по германските граници.

Продължават и случаите на опожарени приюти за бежанци в Германия. В провинция Тюрингия е била запалена сградата на училище, превърнато в убежище за мигрантите. Деянието се определя като "посегателство върху живота на хора" и затова от полицията са започнали разследване на пожара. По данни на полицията такива посегателства вече се извършват всяка седмица, след като броят на бежанците в Германия се увеличи няколко пъти.

Докато европейските лидери търсят спешно решение на бежанската криза продължават трагичните случаи със загинали мигранти. Телата на 95 бежанци са намерени по бреговете на Либия през последните пет дни. Това съобщават служители на Червения полумесец. Според информацията повечето от загиналите са бежанци от други африкански страни, опитващи се да стигнат до Европа през Либия.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:



Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

Тоя на снимката не прилича на бежанец, а на нарушител на държавна граница с неясна цел.Щом в Калден-Германия нашествениците са ползвали сълзотворен газ срещу полицаи, какво пречи тоя да има в раницата гранатомет или взривно вещество? А брат му отзаде да се точни на дъщерите и жените ни?

fallback