И Су Йон. Снимка: Reuters

Севернокорейският министър на външните работи И Су Йон предложи на Съединените щати диалог за подобряване на сигурността на Корейския полуостров, но при условие, че САЩ се съгласят да подпишат пълноценен мирен договор вместо споразумението за примирие от 1953 г. , предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

КНДР ще се съгласи на конструктивен диалог със САЩ само при условие, че те подпишат с нея пълноценен мирен договор, каза министърът от трибуната на ООН.

Той защити правото на страната си да изстрелва сателити и да извършва ядрени опити. Забраняването на тези дейности с резолюции на Съвета за сигурност на ООН показва, че тази международна структура се е превърнала в посмешище заради поведението на Съединените щати, посочи И Су Йон.

В подкрепа на тезата си той каза, че към този момент 10 държави са изстрелвали спътници и 9 са разработили ядрено оръжие, но Съветът за сигурност е забранил тези дейности само на една от тях - Северна Корея.

Речта на севернокорейския външен министър не съдържаше изненади, но и не бе толкова враждебна, колкото са обикновено речите, произнасяни от представители на Пхенян от международни трибуни, отбелязва АП.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase