Снимка: Reuters

Руските действия в Сирия пораждат риск от удължаване на конфликта, предупреди Белият дом и осъди евентуалното изпращане на ирански войски в тази страна

Военните действия на Русия в Сирия пораждат риск от удължаване на конфликта в тази страна, предупреди говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Ърнест определи руските военни удари в близкоизточната държава като безразборни. Москва рискува да се въвлече по-дълбоко в конфликта с тези операции, подчерта той пред журналисти.

Още по темата

Говорителят на Белия дом заяви, че не може да потвърди съобщенията, че ирански войски са започнали сухопътна офанзива в Сирия, предаде още Ройтерс.

Едно такова развитие обаче би било подходящ и силен нагледен пример за това, че руските военни действия са влошили сирийския конфликт, подчерта Ърнест.

Той допълни, че руската намеса в Сирия не е довела до "обща преоценка" на стратегията на САЩ в тази страна.

Говорителят на Белия дом направи това изявление, след като американски и руски военни представители проведоха първия от поредица разговори за избягване на непреднамерени инциденти в Сирия между военновъздушните сили на двете страни.

Всяка от двете страни се съгласи да разгледа предложенията на другата и да даде отговор през идните дни, съобщи говорителят на Пентагона Питър Кук.

Американските и руските представители разговаряли в продължение на малко повече от един час. Те обсъдили как да бъде повишена безопасността на екипажите на военните летателни апарати на САЩ и Русия, които нанасят едновременно удари в Сирия.

Американската страна изразила безпокойства, че досега руските въздушни атаки не са насочени срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", която е официално декларираната мишена на кампанията на Москва.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase