Джон Кери. Снимка: Ройтерс
fallback

САЩ биха приветствали руските действия в Сирия, ако те са насочени срещу групировката Ислямска държава и групировки, свързани с Ал Каида. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от световните агенции. Кери направи това изявление на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Дипломат номер едно на САЩ обаче предупреди, че ИД няма да може да бъде победена в Сирия, ако сирийският президент Башар Асад остане на власт.

Ако последните действия на Русия отразяват нейното реално намерение да разгроми ИД, то тогава ние сме готови да подкрепим тези усилия, но ние не трябва да смесваме нашата борба с ИД с подкрепата за Асад, заяви Кери.

Дипломат номер едно добави, че САЩ са против ударите на Русия в Сирия, ако не са насочени срещу ИД и Ал Каида.
Казахме ясно, че ние ще сме сериозно обезпокоени, ако Русия нанася удари в зони, в които няма операции на ИД и на свързани с Ал Каида групи, посочи Кери.

Същевременно неназован американски представител на министерството на отбраната заяви, че първите руски удари в Сирия не са били насочени срещу ИД, както твърди Москва, а срещу опозицията, която се противопоставя на режима на Башар Асад, предаде Франс прес.

Ние не видяхме удари срещу ИД, а удари срещу сирийската опозиция, заяви представителят.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест пък заяви, че Пентагонът прави преглед на руската военна дейност в Сирия, за да установи срещу какви цели стреля, предаде Ройтерс.

Ърнест добави, че е прекалено рано да се каже със сигурност по какви цели е стреляно.
Представители на американското министерство а отбраната вече са влезли в контакт с колеги от Русия, за да се избегне възможен конфликт между тях в Сирия, предаде ТАСС, като цитира Ърнест. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

кп

преди 8 години

"За съжаление, тази групировка просто си смени името. Отначало бяха муджахидини, после - "Ал-Кайда", а сега - "Ислямска държава". Това са тълпа фанатици, които въоръжават, обучават и консултират от САЩ, а така също и от властите в няколко изключително репресивни страни от региона - Турция, Израел, Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив", смята бившият сътрудник на американското консулство в Саудитска Арабия.

31

?

преди 8 години

А ще ли Бонго Конг и да стори нещо, вместо само да пляска и да плаща на ИД?

30

Анонимен

преди 8 години

Заглавието е направо хумореска!Как американците ще подкрепят Путин,ако нападне ИДИЛ,та нали те я създадоха.Нали се изживяват,като световен миротворец,защо досега не помляха терористите?Ами как да стане,когато е терористите са рожба на техните лагери за обучение!

fallback