Снимка: БТА
fallback

Украинският президент Петро Порошенко се усъмни в ангажимента на Русия да се бори с тероризма в Сирия в реч на Общото събрание на ООН днес, предаде ДПА.

"През последните няколко дни чухме помирителни изявления от Русия, в които тя в частност призова за създаване на антитерористична коалиция", каза Порошенко. "Чудесна история, но е доста трудно да й се повярва! Как може да призоваваш за антитерористична коалиция, ако насърчаваш тероризъм пред собствената си врата?"

Украинският президент заяви, че Русия е създала "пояс от нестабилност" около границите си, като се е намесила в делата на съседни страни. "Но Кремъл продължава", каза Порошенко. "Сега руските хора в зелено стъпват на сирийска земя. Какво и кой ли е следващият?"

Украинският президент заяви, че Русия извършва "безразсъдно и рисковано военно начинание" в Донбас с "нашествие", при което са загинали 8000 украинци, включително 6000 цивилни, а 1,5 милиона души са били разселени.

Той посочи, че Русия използва "мобилни крематориуми" в Източна Украйна, за да "премахне следите от престъпленията си на украинска земя".

Порошенко заклейми и действията на Русия в Съвета за сигурност на ООН - включително ветото върху резолюция, осъждаща анексията на Крим - като заяви, че Русия злоупотребява с ветото и го използва като "разрешение да убива".

Порошенко посочи, че Украйна ще отбележи 30-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил и призова ООН да свика специално заседание в памет на трагедията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

987

преди 8 години

Порчо да внимава, че още не се знае разрешението за военни действия на Русия дали е само за Сирия или ....

78

25г.

преди 8 години

Брех тоя как бързо смени политиката, до вчера бяха руско говорящи, днес са руснаци. :D Защо не се изрази както се изразяваше преди по-малко от година? :''Той посочи, че рускоговорящите използват "мобилни крематориуми" в Източна Украйна, за да "премахне следите от престъпленията си на украинска земя".?

77

Анонимен

преди 8 години

Бе като на Порошенко са му толкова мили тия от ИД да си приготви една кофа вазелин!

fallback