Владимир Путин и Барак Обама. Снимка: архив, Reuters
fallback

Русия предлага на Запада като опция руско участие в решаването на сирийската криза. Това пише "Ведомости" в редакционна статия за предстоящата днес среща между Владимир Путин и Барак Обама. Американският президент пръв ще се опита да научи за какво точно участие може да става дума, предполага вестникът.

"Стремежът на Русия е да демонстрира, че влиянието й върху ситуацията в Сирия расте, да убеди света, че разполага с един вид блокиращ пакет акции и без съгласуване с техния собственик няма начин кризата да бъде уредена", посочва изданието. Според него не е ясно всъщност каква роля може да изиграе Русия, тъй като "идеята за широка коалиция срещу ИД с участието на Иран изглежда трудно осъществима".

Oще по темата

Не е лесно например да си представим как сунитските страни Мароко и Йордания биха действали съвместно с шиитски Иран, отбелязва политологът Алексей Малашенко. Трудно ще е и създаването на единно командване, добавя той.

"Ведомости" смята, че Москва цели да получи като опционна премия смекчаване на западните санкции и подновяване на политическите контакти. "Способни ли сме обаче да изпълним ангажиментите си по тази опция - това е големият въпрос", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

По данни на социологическия център "Левада", публикувани от "Ведомости" в деня, когато Владимир Путин ще говори пред Общото събрание на ООН, в момента над две трети от хората в Русия имат негативно отношение към САЩ, 60 на сто - към ЕС, 56 процента - към Украйна. Антиамериканските и антиевропейските нагласи в Русия достигнаха върха си в началото на годината, но делът на отрицателните оценки в анкетите постоянно спада, коментира вестникът.

"Ако обаче Западът не оцени миротворческите усилия на Москва, той пак ще стане враг" в очите на руското население, предупреждава изданието. Общественото мнение в Русия винаги е било манипулирано, обяснява аналитикът Дмитрий Орешкин.

"Сега Путин говори от позициите на миротворец в Сирия, призовава за разработване на съвместна стратегия за борба с един общ враг. Затова антиамериканската пропаганда вече не е толкова яростна. Ако обаче САЩ не проявят гъвкавост и не съдействат, този напън пак ще се засили", казва експертът.

Ролята на Русия в сирийското уреждане се засилва, заявява "Независимая газета" по повод съобщенията за създадения в Багдад информационен център, в който ще работят военни от Русия, Ирак, Иран и Сирия и който ще координира в Багдад усилията в борбата с ИД.

Въпросът за оттеглянето на сирийския лидер Башар Асад си остава ябълката на раздора в отношенията между Русия и Запада, пише всекидневникът, но смята, че има изгледи за напредък в решаването на този въпрос.

"Франция и Великобритания наистина настояват Асад да напусне (президентския) пост и да не участва в преговорите. Но видяното в Сирия лично от мен сочи, че Асад е истинският лидер на страната, че алтернативен няма и в Русия чудесно разбират това", казва ориенталистът Борис Долгов.

"Мисля, че Париж и Лондон ще изберат компромиса и ще открият допирни точки с Москва по този въпрос, защото без сирийската армия начело с Асад е невъзможна ефективна борба с ИД. Нещо повече, доколкото знам, европейски парламентаристи са посещавали Сирия и са имали срещи с Асад, при все че това не е било съобщено официално", добавя експертът.

Европейските страни постепенно минават от словесни интервенции към реални действия в борбата срещу групировката - през уикенда френските ВВС за пръв път нанесоха удари по цели в Сирия. Според секретен доклад на американското разузнаване до Белия дом, цитиран в "Лос Анджелис таймс", Русия също е готова "всеки момент" да започне бомбардировки в Сирия, пише "Независимая газета".

Източници от Пентагона заявили пред изданието "Дейли бийст", че по данни на ведомството руски бойни самолети и дронове, базирани в Латакия, вече са започнали полети над Сирия за запознаване с местността. Военните в САЩ допускат, че първите операции на руските самолети няма да са насочени срещу терористите, а срещу сирийската опозиция, допълва всекидневникът.

Френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви пред "Монд", че Франция координира своите удари с американските си колеги, но само що се отнася до сигурността на полетите, за да няма случайни сблъсъци в небето. По думите му обаче нищо не се координира с Русия и със Сирия, пише "Новая газета".

Съответно "по-добре да не правим предположения какво може да се случи в сирийското небе, а да се надяваме, че в кулоарите на лидерската среща в Ню Йорк представителите на водещите силови държави ще се споразумеят. Ако не да стрелят в една посока, поне да не стрелят една срещу друга", коментира руското опозиционно издание, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Боби

преди 8 години

До Анонимен 57Въпросът е какво бомбардираш. РФ ще почне да бомбардира кладенците и "КОТЕЛИТЕ" за правене на петрол под контрола на ИД.САЩ ще бомбардират няколко позиции на някакви поделения. Има ли там оръжие и какво оръжие има няма значение докато не врътнеш кранчето на продажбите на петрол от ИД.

31

Боби

преди 8 години

До Анонимен 50Сирийската криза Ще се разреши защото:1. Ниските цени на нефта са неизгодни дори и за САЩ(САЩ икономика не правителство)2. Унищожаваене или ограничаване на ИД няма да подпали Кавказ и Средна Азия и Западен Китай - КИТАЙ е на път да стане втората страна в света ЗАБРАНИЛА ТОТАЛНО ИСЛЯМА(Япония е забранила Исляма от десетилетия и няма проблеми)3. Намаляване на натиска върху ЕС както Мигрантски така и Икономически - достъп до повече ресурси(САЩ ще трябва да го преглътнат).

30

Боби

преди 8 години

До Анонимен 51Пиши си името да ти се смеем персонално защото нищо от ИСТОРИЯТА не си чел1. ПСВ - повода е убийството на астр-унг наследник като Сръбския Терорист е от никому незнайна организация споннтанно изникнала. Тоест повода можеше да е всякакъв2. ВСВ - Подготовка - Насъскване от западните сили Англия и Франция на Германия да нападне СССР - Помощ от САЩ Еврейски капитали за Германския ВПК за да извадят САЩ от Изолационистическата политика на Рузвелт. Повод "Полско нападение" над ГЕРМАНИЯ

fallback