Снимка: БТА
fallback

Русия няма да участва в сухопътна операция в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия CBC.

"Русия няма да участва в никакви войскови операции на територията на Сирия или в други държави, във всеки случай засега не планираме това", изтъкна Путин. По думите му сирийският проблем може да бъде решен само като се укрепват действащите законни държавни структури, като им се оказва помощ в борбата срещу тероризма и същевременно се подтикват към позитивен диалог със "здравата част на опозицията" и към политически промени.

По думите на Путин, действията на Русия в Сирия са насочени към запазването на властта на президента Башар Асад. Руският държавен глава отбеляза, че е дълбоко убеден, че ако се действа в друго направление - за разрушаване на легитимните структури на властта, "ние можем да създадем ситуация, която наблюдаваме днес в други страни от региона или в други региона на света, например в Либия, където напълно са разрушени всички държавни институции".

"Подобна ситуация наблюдаваме в Ирак", добави Путин, който посъветва всички, които желаят оттеглянето на президента Асад от властта, "да изпратят това пожелание на сирийския народ", защото само "сирийският народ вътре в страната е в правото си да решава кой и как, и по какви принципи трябва да управлява страната".

Иранският президент Хасан Рохани също посочи, че сирийският режим трябва да остане, за да се бори с "Ислямска държава".

"Ако извадим сирийския режим от уравнението, терористите ще влязат в Дамаск", предупреди Рохани в изказване на среща с група интелектуалци и журналисти в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Ако искаме да успеем да победим тероризма, правителството в Дамаск не може да бъде отслабено, то трябва да бъде способно да продължи борбата, трябва да остане на място", добави иранският президент. По думите му, това "не означава, че правителството в Дамаск не се нуждае от реформи", но това трябва да стане след победа над джихадистите.

Рохани посочи, че разгромяването на "Ислямска държава" не е възможно само с въздушни операции, визирайки въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу цели на джихадистите в Сирия.

По думите на иранския президент, позициите на Москва и Техеран по Сирия са "практически съвместими", защото и двете страни са съгласни, че приоритет е борбата с тероризма, съобщи ТАСС. Рохани уточни, че Русия е уведомила Техеран, че иска "с нова решителност да се включи в борбата" срещу ИД и терористите.

"Руският президент Путин лично ми каза, че е взел това решение и иска да се посъветва по този въпрос", добави иранският лидер, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 8 години

SAMO NAMESATA NA RUSIA I KITAI MOGAT DA RESHAT PROBLEMITE NA SVETA.KITAI E ,,POMOLIL" DA PRIEMAT DVESTA I PETDESET MILIONA KITAIZI,KOITO IMAT GELANIE DA GIVEYAT V USA.

29

Боби

преди 8 години

До коко 74Ко Ко говориш като Соросоиден НПО. Разбира се Русия няма достатъчно технологии. Повече от половината заводи останаха зад граница. Обаче Санкциите са МАНА небесна за Путин.1. ТЕ са ВИНОВНИ2. Парите на Олигарсите и Мафията се върнаха в Русия за да не бъдат запорирани или конфискувани по света.3. Тук ще направим с държавни пари завод въпреки законите за конкуренция(Както Китай правеше) заради Импортозаместване4. Ограничи вноса с КОНТРА Санкции и леката промишленост процъвтява

28

морски

преди 8 години

Тъмни,смъртоносни облаци се задават над ИД.*** вият на умряло!

fallback