Снимка: Ройтерс

В Русия започна делото срещу украинския пилот Надежда Савченко, която е обвинена в убийството на двама журналисти в Източна Украйна, предадоха световните агенции.

Делото се гледа в югозападния руския град Донецк, на няколко километра от украинската граница. Там чуждестранните журналисти могат да отиват само с разрешение на руските тайни служби ФСС.

Сградата на съда бе заобиколена от сили за борба с безредици с оръжие в ръка, а по околните покриви бяха разположени снайперисти.

Руският следствен комитет твърди, че разполага с доказателства, че Савченко е "съизвършител на предумишленото убийство" на двама журналисти в Източна Украйна през юни 2014 г., което е наказуемо с до 25 години затвор, отбелязва Франс прес.

"Журналистите загинаха във война. Русия открай време действа лицемерно и с политика на двойни стандарти. Всеки в тази зала ясно си дава сметка, че това не е процес, а някаква безсмислица", заяви Савченко на украински.
"Не съм видяла къде са журналистите не съм ги познавала. Никога не съм стреляла по невъоръжени хора. Никога не съм била мерач за артилерията. Аз съм войник, а не убиец", заяви Савченко, цитирана от ТАСС.

Тя освен това заяви, че е била отвлечена на територията на Украйна и закарана със сила в Русия и обяви готовност да дава показания с детектор на лъжи.

Според руското следствие Савченко, която е служила в доброволчески батальон на страната на украинските сили срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, е осигурила координати за артилерийски обстрел, при който са били убити двамата журналисти, отбелязва Асошиейтед прес.

Адвокатите на Савченко заявяват, че тя е била пленена от сепаратисти и вкарана през границата в Русия, също така е обвинена в незаконно влизане в Русия и според обвинението е арестувана на руска територия.

Надежда Савченко се превърна в символ на украинците, които се бият срещу сепаратистите, и високопоставени украински представители се борят за освобождаването й.

Репортери и фотографи ние бяха допуснати в залата на процеса и го следиха по видеовръзка в съседна зала. Сред присъстващите бяха и трима представители на ЕС, както и консулът на Украйна в Ростов.

Пред сградата на съда няколко руски националисти размахваха табели с надписи срещу Савченко. Един от тях, Алексей Михайлович, изрази надежда, че "ще я пратят в Магадан" - град в руския Далечен изток, където е имало съветски лагери за принудителен труд, отбелязва АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase