Омар Ал Шишани. Кадър: YouTube
fallback

Вторият по значимост командир в редиците на "Ислямска държава" Омар Ал Шишани е бил обучаван от американски командоси, твърди американското издание "Бизнес инсайдър".

През 90-те години той участва в руско-чеченските войни, а след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на четири години - от 2006 до 2010 г., военната част, в която е бил причислен  Ал Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части, споделили достоверни източници пред изданието.

"Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той беше ученика за пример", коментира американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с Ал Шишани в грузинската армия.

"Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото ни беше необходим в Грузия", казва официален грузински представител от министерство на отбраната.

По-късно Ал Шишани изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция се отправя към Сирия.

29-годишният мъж е от чеченско-грузински произход. Истинското му име е Таркан Батирашвили и е един от най-разпознаваемите членове на "Ислямска държава".

Той е най-известният военен командир на екстремистката групировка и се нарежда под №2 две в йерархията на организацията, веднага след халифа Абу Бакр ал Багдади.

Ал Шишани ръководи успешни военни операции за екстремистите в цяла Сирия, също както и част от акциите в западната част на Ирак.

Меиждувременно днес стана ясно, че 75 сирийски бунтовници, обучени в Турция от САЩ и съюзниците им да се бият с групировката "Ислямска държава", са влезли в Сирия.

Ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) Рами Абдул Рахман посочи, че бунтовниците са преминали от Турция в Сирия с 12 превозни средства, оборудвани с картечници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

браво,признахте

преди 8 години

А няма ли да ви дърпат ушите за това признание вашите господари от най-богатата и най-грабителската страна,чиито кукли на конци се явявате вие.не е ли по-добре да викате-РБ-САЩ-СЛАВА,както вашите номенклатурни родители викаха-кпсс-бкп-слава?

169

Анонимен

преди 8 години

За тоя разбрахме. Я всезнаещите *** да обяснят руските инструктори кого обучават в Сирия - може би западните туристи :)))Или сирийската армия, която в свободното си време се занимава с бомбардировки на мирното население?Путин акбар!

168

до 257

преди 8 години

Ех този Путин,то много лош бе обучава ислямисти,прави войни,праща войски с целия свят.И все ПУТИН ВИ Е ВИНОВЕН НА ВАС ОБЛЪЧЕНИТЕ.Толкова сте зле,че повече от това не може да бъде.И като ги пишете тия глупости наистина ли вярвате,че някой ще ви се върже на простотиите.Показвате на хората какво не трябва да говорят,за да не стават смешни.Днес в Дрезден германците скандирали:Путин в Берлин,Меркел в Сибир!!!!!

fallback