fallback

Българските евродепутати подкрепиха презаселването на 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария в останалите страни членки. С 11 гласа "за" и 1 "против". Петима не участваха в гласуването. По схемата 1600 сирийски, еритрейски и иракски граждани трябва да дойдат у нас през следващите 2 години в добавка към други 450, които бяха одобрени миналата седмица.

Всички 12 гласували (от 17) са спазили партийната дисциплина и са останали верни на мнозинството в парламентарната си група, показват официалните резултати.

Oще по темата

Ангел Джамбазки единствен е гласувал против, както и мнозинството от групата на консерваторите, към която принадлежи. Депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок са гласували за преразпределянето, което Европейската комисия предложи на 9 септември, за да облекчи имиграционния натиск в държавите на първа линия.

Мария Габриел, Андрей Ковачев, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ са гласували с "да" на квотите, както и Светослав Малинов от Реформаторския блок. От ЕНП в гласуването не е участвала само Ева Паунова. От БСП зад преразпределянето са Илиана Йотова, Георги Пирински и Момчил Неков, а Сергей Станишев е отсъствал. При либералите Филиз Хюсменова и Искра Михайлова са били "за", а Илхан Кючук и Неджми Али не са гласували. Николай Бареков също не е участвал във вота.

Гласуването беше вкарано спешно в дневния ред на Европейския парламент. Заседанието му беше удължено с един ден, за да може на 22 септември вътрешните министри от ЕС да го вкарат в сила. В понеделник те не можаха да се разберат, тъй като Унгария, Чехия, Словакия и Румъния се противопоставиха на задължителните квоти.
Общо 370 евродепутати от големите групи - ЕНП, социалисти, либерали, зелени, както и крайната левица, застанаха зад разселването.

134, основно от консерваторите, крайната десница на Марин Льо Пен и независими, се противопоставиха, а 52-ма се въздържаха. Евроскептиците на Найджъл Фараж се разцепиха, като британските депутати гласуваха "против", а италианските - "за".

За разлика от почти пълната подкрепа за квотите при българите останалите евродепутати от Централна Европа показаха неспазване на партийната воля и гласуваха на национален принцип.

Унгарските евродепутати от ЕНП, които са съпартийци на премиера Виктор Орбан, гласуваха против квотите или не участваха във вота. Полските християн-демократи пък се въздържаха. Срещу партийната воля въстанаха и румънските, латвийските и словашките депутати, съобщава неправителствената организация "Вотуоч", която наблюдава Европейския парламент.

Българските пратеници в Европарламента гласуваха 100% според партийните решения на групите си и във вота за разпределянето на други 40 000 души миналата седмица в Страсбург. Всички, с изключение на Бареков и Джамбазки, подкрепиха квотите. Двамата български консерватори останаха верни на решението на групата си те да не се подкрепят. Само Сергей Станишев и Илхан Кючук са отсъствали и от двете гласувания.

Все още малко се знае как ще постъпи ЕС, след като Унгария обяви, че няма да участва в имигрантските квоти. Не е ясно дали 54 000 бежанци, които трябваше да бъдат изтеглени от Унгария (720 към България) ще бъдат приспаднати от общата бройка от 120 000 или ще бъдат заместени от хора, намиращи се в приемните центрове в Гърция и Италия.

Председателстващият в момента ЕС Люксембург обяви, че ще се опита във вторник да постигне консенсус върху квотите, но Словакия, Унгария и Чехия остават засега против. Решението може да прието и с мнозинство от 16 държави, но Братислава и Прага вече обявиха, че ако това стане, няма да се съобразят с него. Чехия и Словакия трябва да приемат общо 4480 бежанци според плана на Европейската комисия. В сряда вечер европейските лидери ще се съберат извънредно в Брюксел, за да търсят решения за кризата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

Анонимен

преди 8 години

...защо четете тази казионно-мутренска медия?

72

Анонимен

преди 8 години

Първо не ще да са 120000 ,а милиони след като само Германия чака поне 1 млн.,че да и вдигнат БВП с 0,6 % ,второ...

71

анонимен

преди 8 години

а тези евродепутати кой ги прати в брюксел аз не съм сега на 25 окт кой тичада гласува за герб и останалите аз не тогава не подскачайте

fallback