Снимка: Архив Reuters

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че подкрепата на Русия за сирийския режим на президента Башар Асад може допълнително да ожесточи войната в Сирия, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Описвайки вчерашния телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров, Кери заяви: "Ясно дадох да се разбере, че продължаващата подкрепа на Русия за Асад създава опасност от ескалация на конфликта и подкопаване на споделената ни цел да се борим с екстремизма, ако не останем съсредоточени върху намиране на политическо решение", е казал Кери на Лавров.

САЩ търсят политическо решение в Сирия и биха приели положително конструктивна роля на Москва в това отношение, заяви Кери. Джон Кери съобщи, че САЩ са получили от Русия предложение за разговори между военни на двете страни и в момента Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент го проучват.

Кери даде да се разбере, че подкрепя такава идея и отбеляза, че САЩ искат да добият ясна представа за намеренията на Русия в Сирия.

Кери отбеляза, че във вчерашния разговор Сергей Лавров го е уверил, че Русия се интересува само от борбата срещу ИД в Сирия. Кери обаче подчерта, че остава неясно дали тази позиция няма да се промени.

Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви, че Русия трябва да има възможността да нанася въздушни удари срещу "Ислямска държава" на сирийска територия, предаде Асошиейтед прес. Няма никаква логика САЩ да могат да се бият с ИД със своите изтребители, а на Русия това да е забранено, заяви Джафари. "В края на краищата се бием срещу един и същи враг", изтъкна той.

Той каза това в обстановка на изразено от САЩ безпокойство от засиленото военно присъствие на Русия в Сирия. В последните дни Русия изпрати няколко танка и друго въоръжение в Сирия и изглежда се готви да установи военновъздушна база близо до крайбрежния град Латакия, отбелязва АП.

Джафари отхвърли тези тревоги и заяви, че тази дейност е същият тип военно сътрудничество, което Русия и Сирия поддържат от години.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase