Снимка: архив, Reuters

Русия не се занимава със смяна на режими, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, коментирайки информациите, че през 2012 г. Русия била предложила план за оттегляне на президента на Сирия Башар Асад.

Още по темата

„Русия не се занимава със смяна на режими, да предлага елегантно или неелегантно оттегляне от власт – с това Русия никога не се е занимавала. Всъщност това от самото начало може лесно да се проследи – от самото начало на сирийската криза Русия повтаряше на най-различни равнища, че само сирийският народ, само чрез демократични процедури може да определи бъдещето си“, каза Песков.

Бившият президент на Финландия и носител на Нобелова награда за мир Марти Ахтисаари заяви пред „Гардиън“, че през 2012 г. Русия била предложила някакъв план за урегулиране в Сирия, като една от точките в този план, който му бил представен от постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, била за елегантно оттегляне от поста на Башар Асад.

Песков не пожела да коментира казаното от американския държавен секретар Джон Кери, че подкрепата от Русия за Асад спомага за разширяване на конфликта в Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase