Снимка: Twitter
fallback

Френското сатирично списание "Шарли ебдо", известно с провокативните си материали, публикува карикатури на загиналото сирийско момченце Айлан, чието тяло беше намерено на турския бряг. Публикацията предизвика вълна от критики.

На корицата на изданието е нарисувано мъртво дете, което лежи по лице в пясъка на турския бряг, и надпис „Толкова близо до целта“. До него има реклама на McDonald's с текст: "Две детски менюта на цената на едно".

На втората карикатура, озаглавена „Доказателство, че Европа е християнска“, е нарисуван Исус Христос, който върви по водата, и мъртвото дете, плаващо до него надолу с главата. Текстът гласи: "Християните ходят по водата, а мюсюлманските деца се давят".

Ръководството на "Шарли ебдо" обаче може да бъде изправено пред съда заради карикатурите с удавилото се сирийско дете. Както пише „Мирър“, смъртта на детето се превърна в своеобразен символ на отчаяните усилия на мигрантите да се доберат до Европа.

В социалните мрежи рязко разкритикуваха списанието. Появиха се коментари, че подобни карикатури доказват "моралното разложение на Франция", а "Шарли ебдо" напада "беззащитните, а не облечените с власт". От списанието обаче смятат, че използват расистки и религиозни стереотипи, за да ги осмеят, пише Utro.ru.

На 7 януари 2015 година редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо" в Париж беше нападната от трима въоръжени терористи. Бяха застреляни 12 души, 10 от които от сътрудници на списанието. Ранени бяха 11 души. Нападателите бяха ликвидирани по-късно от органите на реда. Повод за терористичния акт стана публикация на карикатура на пророка Мохамед на корицата на изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

181

БНТ, БТВ

преди 8 години

Ние шарли ли сме? Какво беше аз съм шарли? Ние шарли ли сме? Ние бяхме шарли, ама сега не сме. Не, пак сме! Не, не, не сме! Чакайте малко, ние кои сме? Бяхме , ама сега не сме. Кои бяхме? Бяхме ли? Не, ще бъдем ! Какви ще бъдем? Журналисти! Какво е това? Това какво е?

180

БНТ, БТВ

преди 8 години

Ние сме шарли, ама сега няма да го показваме. Даже няма да казваме. Даже да говориме ли? Ние ще се дръпнем малко. Ама кои се дърпат? Кой каза шарли. Ама ние не бяхме. По добре да мълчим, така е по добре. Ние сме журналисти . Трудно е ако те изхвърлят. Не , ние искаме да кажем, ама не ни дават. Ама ние искахме тогава да се разграничим, ама не ни дадоха. Ние сме само едни журналисти!

179

човек

преди 8 години

Тук няма хумор и никакви "пояснения" не оправдават карикатурите! Първата е явна религиозна задявка с мюсюлманите, че видите ли само Христос (християните) могат да ходят по вода!? Втората е още по- гадна -виждате ли детето не е достойно за евроатлантизма, не е достигнало до тъпите менюта на Макдоналдс, без да си задават въпроса за това ли е тръгнало заедно с родителите си !Пак, заслужено ще ги стрелят, с повече жертви ! Човек освен религия, трябва да има доблест, чест, състрадание, съпричастие !

fallback