Снимка: Reuters

Властите на Ню Йорк заявиха, че градът се готви за най-голямото предизвикателство в историята си в сферата на сигурността при посещението на папа Франциск и 170 световни лидери в края на септември за сесията на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.

Това ще бъде най-голямото предизвикателство в сферата на сигурността, пред което ще бъде изправена полицията, каза пред журналисти шефът на нюйоркската полиция Бил Братън. Той изтъкна, че очакваните 170 лидери са 90 процента от световните ръководители.

Папата ще пристигне на 24 септември в Ню Йорк от Вашингтон, а на 26-и ще замине за Филаделфия. Преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк ще се състои среща на върха за устойчивото развитие от 25 до 27 септември, в която ще участват 170 световни лидери.

"Никога не сме виждали подобно нещо", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Хиляди полицаи ще бъдат мобилизирани за гарантиране на сигурността по суша, по море и по въздух. Мерките за сигурност ще прилагат около 50 местни или национални агенции, сред които ФБР, тайните служби, полицията и пожарната на Ню Йорк, градските спасителни служби, охраната на транспорта, бреговата охрана и митниците. Някои от тези мерки ще са видими, а други не, каза кметът. Много улици ще бъдат затворени.

Вчера агенциите по сигурността извършиха общи учения, за да се подготвят за редица възможни кризисни сценарии при посещението на папата. Те включваха реакция при снайперистки огън, действия в болница и гара, при спиране на тока и срутване на сграда, добавя АФП.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase