Снимка: Архив Reuters

Украинският премиер Арсений Яценюк призова днес Запада да не вдига санкциите, наложени на Русия заради намесата й в конфликта в Украйна, освен ако бъдат изпълнени изцяло мирните споразумения от Минск, предаде Франс прес.

По-късно днес предстои външните министри на Германия, Русия, Украйна и Франция да преговарят в Берлин за подготовката на лидерски форум в Париж през октомври.

"Ако изпращате променливи сигнали до Путин, например, че се каните да вдигнете санкциите при незначителни инциденти, това е слабост, така подкрепяте Путин в агресията му срещу Украйна", заяви Яценюк на английски пред участниците в годишната международна конференция в Киев "Ялтенска европейска стратегия".

"Това не е езикът, който той разбира. Санкциите може да бъдат вдигнати в един-единствен случай: ако (споразуменията от) Минск бъдат изпълнени изцяло, ако Донецк, Луганск и Крим ни бъдат върнати", добави премиерът.

С анексията на Крим през март 2014 г. и подкрепата за проруските бунтовници в Източна Украйна "Русия наруши международното право. Абсолютно неприемливо е постоянна членка на Съвета за сигурност постоянно да се гаври с Устава на ООН", допълни украинският премиер.

Според него е малко вероятно Русия да отстъпи.

"За Путин няма добър вариант. Ако заяви, че е решил да изостави Донецк и Луганск, той ще е политически мъртъв в Русия. Ако пък реши да атакува украинската армия (...), той ще е мъртъв за света", обясни Яценюк.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase