Снимка: архив, Reuters
fallback

Огромното мнозинство от гражданите на Русия се обявяват против преместване на столицата на страната от Москва. Само малка част от тях обаче биха искали техните деца да живеят в Москва. Това съобщава „Комерсант“, позовавайки се на резултатите от изследване на ВЦИОМ.

Цели 80% от анкетираните предпочитат столица на Русия да си остане Москва. Преместване на столицата на Русия в друг град се подкрепя от 5% от анкетираните, други 7% не са против тази идея, а 8% не са могли да дадат отговор.

Само 13% от руснаците обаче биха желали децата им да живеят в Москва, а 12% биха предпочели децата им да заминат в чужбина.

Досега руски политици многократно са говорили за необходимостта от преместване на столицата на Русия на изток и по-специално в Сибир. За това се обявиха министърът на отбраната на Сергей Шойгу и лидерът на „Другата Русия“ Едуард Лимонов. Според тях това ще стимулира икономическото развитие на региона.

През 2012 г. кметът на Москва Сергей Собянин разкритикува идеята за преместване на столицата. Според него такова решение ще намали притока на инвестиции и заетостта на населението и ще се превърне в катастрофа за жителите на Москва и Московска област.

Според генералния директор на ВЦИОМ Валерий Федосов Москва се възприема като свещена столица, а не като град, който благоденства за сметка на чуждото нещастие, пише Lenta.ru.

Според един от директорите на ВЦИОМ Алексей Фирсов пък нежеланието на руснаците да отидат да живеят в Москва е свързано с това, че мегаполисите в тяхното съзнание се свързват със стрес, скъпотия, социална дезинтеграция и лоша екология. „Нашето изследване показа, че за вътрешните мигранти Краснодарският край е по-привлекателен от Москва“, каза Фирсов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Мр гурбет

преди 5 години

Да превестим и нашата некаде в Видин .

24

Анонимен

преди 8 години

До откачалката/сиреч распутин Това за което надраска се отнася до амер,преподаватели в Свободния университет в сибир , давали са го по някакьв канал, но сибир бил и ще остане руски,кой каквото и да пее,,,

23

Анонимен

преди 8 години

Каква столица ще местят ? Скоро столица ще бъде Пекин. Китайският вицепремиер им го каза ясно още в 2014г., при това в Москва: "Русия е рядко населена страна, китайският народ е голям и трудолюбив". Руските управници мълчаха като риби.

fallback