Снимка: архив, Reuters

Сирийски бежанци, настанени от една година в Уругвай, искат да напуснат тази стана, защото не могат да се интегрират и заради високата цена на живота там, предадоха световните агенции.

Миналата година уругвайското правителство прие програма, според която страната ще посрещне 117 сирийски бежанци. Първа група от 42 бежанци пристигна миналата година. Те дошли от бежански лагер в Ливан. До края на годината правителството ще приеме група от седем сирийски семейства и техните деца или общо 72 души.

След почти едногодишен престой в Уругвай първите 42 сирийски бежанци настояват да напуснат страната.

 "Ние искаме да живеем с нашата идентичност и нашите ценности", разказва през сълзи Маря ел Шибли, сирийски баща на 15 деца, който заедно с тях и с другите бежанци протестираха пред сградата на президентството на площад Независимост в уругвайската столица Монтевидео.

В протеста участваха пет сирийски семейства с общо 30 деца. В сградата на президентството се помещават и офисите на секретариата за правата на човека, натоварен с прилагането на програмата за прием на сирийски бежанци. Тя предвижда бежанците да имат жилище и минимални доходи, предоставени им от властите. Животът в Уругвай е скъп и тези доходи не стигат на бежанците.

 "Хората тук са мили, но е много скъпо", разказва бежанецът Ибрахим Мохамед.

Участниците в протеста дойдоха направо с багажа си и настояха, че няма да се махнат от площад Независимост, докато не получат разрешение да напуснат Уругвай.

Едно от семействата вече опитало неотдавна да го направи. Прекарало две седмици на летището в Истанбул, защото турските власти не искали да ги пуснат на турска територия заради проблеми с визите. Накрая семейството било върнато в Монтевидео.

Арабската общност в Уругвай е много малка, припомнят агенциите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase