Снимка: Reuters, архив
fallback

През напечените от слънцето равнини Ниневия, северно от Мосул, малък контингент от бойци в пясъчни униформи провеждат редовния си патрул на 12 км от фронтовата линия с Ислямска държава.

Няма нищо необичайно в срещата с въоръжени бойци в тази част на света. Но този контингент е малко по-различен, разказва BBC. Всички те са християнски войници.

Асирийските християни твърдят, че корените им могат да бъдат проследени до самото начало на християнството. Техните предци още през 1 век са били покръстени. Те все още говорят арамейските езици.

Не за първи път те са обект на преследвания. Още през 2006 е първата им среща с войната – когато сунитски екстремисти нападат християнски селища. А от миналата година Ислямска Държава ги прогонва от Мосул, Каракош и други големи градове.

Ще останем в земите си

Сега група от асирийски християни, преминали военно обучение, твърдят, че е време да се въоръжат и да се борят. Начело на проекта е бившият генерал от иракската армия Бехнам Абоош. През 2003, като част от армията на Саддам Хюсеин, Абоош е отговарял за анти-въздушната защита на Северен Ирак.

''Някои го наричаха освобождение, но според мен зависи от гледната точка!'', коментира генералът пред репортери.

След като се оттегля от армията, той става свидетел на това как страната му постепенно е обвзета от хаос. После идва 2014 и той е принуден заедно с жена си, дъщеря си и трите си сина да избяга от бомбардировките на Ислямска Държава. Намират нов дом – Дохук, равнините Ниневия. На стената там е окачена снимка на папа Франциск.

Генералът смята, че неговият народ е бягал предостатъчно. Заедно с други християни, служили като офицери в армията, успяват да издействат разрешение от кюрдското правителство на Северен Ирак разрешение да сформират отбранителен отряд, който да се бори наравно с Пешмергите.

След месеци преговори му е осигурен шестседмичен достъп до военна база за обучения покрай Киркук. От над 2 000 доброволци са избрани 500, които получават начална военна подготовка. И така Защитният отряд на равнините Ниневия е сформиран.

''Ще защитаваме земята си'', казва Абоош. ''Не само срещу Ислямска Държава! Казвам ви, много хора искат да вземат нашата земя. Ние ще останем тук!'', категоричен е генералът.

Калдо Одана от Асирийското Демократично Движение вярва, че християнска военна част е необходима.
''Равнините Ниневия са разположени между Кюрдистан и народа на сунитите. Те постоянно се бият. Тази зона е пълна с нефт и е много богата. След като ИД бъде победена тук ще има нова битка!''.

''Последна надежда''

Асирийските християни се страхуват, че те, както и други малцинства, ще са губещите в битките за надмощие на големите групи в района. Когато преди година Ислямска Държава атакува, никой не се притича на помощ, твърди Калго Одана. ''Ако сега не планираме как да защитим малцинствата, ще загубим малцинствата в Близкия Изток.''

Атхра Кадо, учител по арамейски езици, а сега войник, смята, че единственият му избор е бил да грабне оръжието. ''Заради семейството ми е. Моето семейство ме подкрепя и ако аз не се бия, те ще са мъртви, убити от ИД или друга групировка.''

В древните градове в равнините Ниневия, манастири и гробници с надгробни плочи, отдавна изтрити от пясъците свидетелстват за историята на християните в тази част на Ирак. Атхра Кадо смята, че ако не искат историята им да свърши, той и войници като него са единствената надежда.

''Ако няма никакви военни отряди от нашите хора, които да защитават нашия народ, мисля, че тук няма да има и един християнин след 10 години'', завършва тъжно той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 8 години

Всички религии казват едно и също. Просто на някои хора им изнася да ги преиначават. А лековерните *** им вярват...

29

Август Вагнер

преди 8 години

Сега Краварските самолети ще ги засипят с " приятелски огън " опитвайки се да " отслабят " ИД ...

28

Спартак

преди 8 години

Ето това са истинските жертви на войните и насилието в региона. А не наглите пясъчни хора които пристигат на талази в Европа с по 50 000-100 000 евро "джобни" пари.

fallback