Снимка: bgonair.bg

Водещият претендент на демократическата партия за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън заяви, че няма нужда да се извинява за това, че е използвала личната си поща за служебна дейност, докато е заемала поста държавен секретар.

Още по темата

В интервю за Associated Press тя подчерта, че всичко, което е направила, е било с позволението на Държавния департамент.

Хилари Клинтън определи разразилия се скандал с имейлите като "отвличане на вниманието", което обаче по думите й няма да засегне нейната кампания и посланията й. Все пак кандидат-президентът подчерта, че отделянето на личния и служебен мейл е "по-добър избор".

Скандалът избухна през март, след като стана ясно, че Клинтън е използвала личната си поща за служебна кореспонденция, докато е заемала поста на държавен секретар на САЩ в периода 2009-2013 г. Тя е изпращала писмата от частен сървър в дома си в Ню Йорк, като не е използвала акаунта на Държавния департамент.

В рамките на разследването американският държавен департамент публикува 7000 страници с мейли на Хилари Клинтън, които показват как тя се е справяла с информацията, която е получавала по време на работата си в американското правителство.

125 от писмата бяха публикувани с редакции, тъй като съдържат класифицирана информация. 30 от мейлите пък съдържат информация, споделена под секрет от официални представители на чужди правителства – от премиери до шефове на разузнаването.

До момента разследващите не са открили никакви доказателства за това Клинтън да е застрашила националната сигурност. Според последни социологически проучвания скандалът се е отразил върху класирането на Хилари Клинтън в надпреварата на демократите, но въпреки това тя остава на чело на класирането за представител на партията на вота през 2016 г.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase