Снимка: архив Reuters
fallback

Над две трети от руснаците заявяват, че правят икономии от хранителни продукти, за да се справят при сегашната криза, довела до силен спад на покупателната способност на домакинствата. Това сочи проучване на смятания за независим център Левада, цитирано от Франс прес.

Общо 69 от анкетираните посочват, че се опитват да купуват по-евтини храни през последните два-три месеца. През март 2014 година те са били 54 на сто.

Над една четвърт от руснаците (28 процента) отговарят, че не са намалили бюджета си за храна, според допитването, осъществено през август сред 1600 руснаци в 46 области.

Делът на руснаците, намалили разходите си, е най-голям от финансовата криза през 2009 година, довел до срив на икономическата активност в страната и по-голямо от сегашното нарастване на безработицата, но последвани по-бързо от мощно възстановяване.

Сегашната рецесия се дължи най-вече на спада на потреблението и на покупателната способност. Покачването на цените осезаемо се ускори поради срива на рублата в края на 2014 година в резултат на поевтиняването на петрола и западните санкции заради украинската криза, последвани в отговор от руско ембарго за вноса на повечето хранителни продукти от страни, прилагащи санкциите.

Така броят на руснаците, живеещи под прага на бедността се е увеличил с 14,8 на сто за една година до 21,7 милиона души през второто тримесечие или 15,1 на сто от населението, по данни на статистическата служба Росстат.
Този праг е около 10 000 рубли на месец (130 евро).

В този труден за домакинствата контекст решението на Кремъл да унищожи ембаргови продукти предизвика рядка по мащабите си реакция в Русия. Тонове праскови, нектарини, месо и сирена, конфискувани на границите или в магазините, биват смачкани или изгорени.

Руската комунистическа партия предложи тези храни да се раздават на бедните и определи унищожаването им като "крайна и прекалено силна мярка". (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Някой си

преди 8 години

Посочете ми американец със 11 огнестрелни рани, шест от които в тялото, ветеран от Втората световна война, който на едно сядане може да изпие два литра водка. Няма такъв. Но аз познавах такъв руснак. Завистта на САЩ идва от това превъзходство на генетичния матр'ял.

53

А една

преди 8 години

А една трета от американците изобщо нямат храна и гладуват.

52

Анонимен

преди 8 години

В България също е зле, но русофилските *** не си дават сметка, че от 26г. демокрация 20г. се управляваме от комунисти.

fallback