Снимка: архив Reuters

Западни източници съобщават, че най-голямата руска подводница Дмитрий Донской (TK-208), с натовски код Typhoon, е отплавала за Средиземно море, по посока на сирийското крайбрежие. На борда на подводницата се намират 20 междуконтинентални балистични ракети Булава ( с натовски код SS-N-30) с около 200 ядрени бойни глави. Всяка ракета има обсег от около 10 000 км и може да носи 6-10 MIRV ядрени бойни глави. Това написа тази вечер в профила си в социалната мрежа Facebook проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Още по темата

От съобщението му става ясно още, че руската подводница е тръгнала от своята база в Северно море на 4 септември, ескортирана от два бойни кораби за борба срещу подводници.

"Тяхното пристигане по местоназначението ще стане в десетдневен срок и ще бележи кулминацията на настоящия въздушен мост за доставка на оръжие на Москва за правителството в Дамаск. Анализатори считат, че изпращането на ядрената сила, разположена в сирийски териториални води, е много ясен знак за подкрепата на Русия за Башар Асад и едновременно силен психологически натиск върху неговите опоненти, било то терористите от ИД или силите, подкрепяни от САЩ и Запада", пише експертът.

Той припомня, че на 5 септември в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров държавният секретар Джон Кери е изразил загриженост за появилите се съобщения за „увеличено руско присъствие в Сирия”.

"Държавният департамент е отбелязал, че подобни действия могат да доведат „до ескалацията на конфликта, до увеличаването на невинните жертви, до засилването на бежанския поток и до увеличаването на възможността от конфронтацията с анти-ИД коалицията”. Очевидно Джон Кери има опасения от руска намеса в ръководените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия", анализира Чуков.

Днес стана ясно, че Министерството на външните ни работи е отказала на Русия въздушен коридор за самолети, за които Москва е заявила, че пренасят хуманитарна помощ. "Въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявения", заяви говорителят на външно Бетина Жотева. Малко след това министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че българските власти имат съмнения, че самолетите са пренасяли оръжие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase