Снимка: БТА
fallback

Първи, отпуснат от унгарското правителство автобус с бежанци, които искат да напуснат Унгария и да отидат в Австрия или Германия, пристигна на унгаро-австрийската граница на граничния пунк Хегешхалом-Никелсдорф, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на границата, както и бежанците, които вървяха пеша натам. Така властите както изглежда капитулираха пред искането на бежанците, които в четвъртък влязоха в сблъсъци с полицията.

Oще по темата

В 01,40 ч. местно време автобуси взеха бежанците, чакащи дни наред пред централната гара в Будапеща и се насочиха към границата. Автобуси започнаха малко след това да отвеждат към границата и мигрантите, които вървяха покрай магистрала по посока на Австрия. Според различните източници те са между 1200 и 2500 души.

Австрия и Германия обявиха тази нощ, че са съгласни да приемат хиляди мигранти, които искат да влязат на тяхна територия, които сега се намират в Унгария и които унгарското правителство се съгласи да транспортира с около 100 автобуса.

Това решение, мотивирано от настоящата спешна ситуация на унгарската граница, е било съобщено на унгарския премиер Виктор Орбан от австрийския канцлер Вернер Файман съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел, пояснява австрийското канцлерство пред австрийската агенция АПА.

Независимо от този жест Виена и Берлин очакват от Унгария да спазва задълженията си като европейски член, в това число и тези, свързани с дъблинското споразумение, уреждащо режима да предоставяне на убежище в ЕС, посочва Файман пред АПА и в пост в страницата си във Фейсбук.

Вчера вечерта унгарското правителство каза, че осигурява около 100 автобуса, за да транспортират хиляди мигранти до границата с Австрия. Това ще бъдат мигрантите, чакащи дни наред на централната гара в Будапеща Келети и около 2500 мигранти, поели вече пеша към границата.

В един от автобусите бежанците обаче все още се питаха дали отиват във Виена или в бежански лагер, изплашени от случилото се в четвъртък. Тогава влак, който трябваше да отиде на границата, спря в района на град Бичке, където има бежански лагер и унгарските власти се опитаха да прехвърлят бежанците там. Стигна се до протести и сблъсъци.

Сега пътниците в автобусите вече са научили за решението на Австрия и на Германия да ги приемат и се вълнуват, посочва репортер на Франс прес, пътуващ с първия автобус. Сириец на 26 години от Дамаск споделя пред журналиста, че най-после вижда Дунав, за която е чувал толкова много и казва, че гледката е невероятна.

Австрия очаква в идните часове на границата да пристигнат между 800 и 3000 бежанци с десетки автобуси, поясни говорителят на австрийската полиция Вернер Фашинг.

Екипи на Червения кръст имат готовност да приемат мигрантите. В района на Никелсдорф са осигурени 600 легла за новопристигащите. Мигрантите могат да подадат молба за убежище в Австрия, каза Фашинг.

Австрийското правителство в съгласие с германското правителство каза, че няма да се опитва да пречи на мигрантите, които преминават транзит през страната, за да отидат в Германия и там да поискат убежище.
Фотограф на Ройтерс пък твърди, че десетки мигранти вече са влезли в Австрия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 8 години

Kadafi besche predopredil kakvo schte Stane toi gi Spierasche emigrantite no Sega go nama a turzia ni gi praschta v bG sa sajalenie sa tia Hora dezata abe ot tragedia na tragedia v eu Dobre 4e BRD gi priema bogata dobra darjava no do koga ne se snae saschtoto ima bedni germanzi s niski pensii i saplati Tova ne e Taina no Sozialnite V BRD im pomaga nikoi ne e ostavil gladen i bes pokriv bG zigani. Saschto go vsimat sozial. V brd

36

Анакин

преди 8 години

Как се лекуват пясъчни хора:https://youtu.be/2UhQ9uuM-YQ

35

Ура

преди 8 години

Ура нашете напредват.Скоро Берлин е наш.Дочланд без една пролита кръв....така се правят модерните войни и завземане на територии.

fallback