Снимка: Reuters
fallback

Човешката трагедия, разиграваща се на южните брегове на Европа, приемащи хиляди бежанци всеки ден, разкри най-истинското, но и най-тъжното си лице.

Лицето на трагедията е малкият Айлан, който едва тригодишен тръгва с родителите си и братчето си. Те бягат от убийствата, насилията и ужасът на войната в Сирия.

Вестник ''Гардиън'' отбелязва, че семейството е бягало от град Кобане. За децата обаче пътят привършва... в морето.

Кадрите с удавените деца се превърнаха в обединителен център за тези, които настояват, че Европа трябва да отвори вратите си за бежанците.

От няколко седмици виждаме снимки на хилядите хора, които се бяха струпали на македонската граница. После гледахме как спяха по пейките в Сърбия. Как се справяха с бодливата тел на унгарската граница. Във вторник централната гара в Будапеща за кратко беше евакуирана. Но една снимка бърка в душата на всеки.

Снимката не е кървава, не е обидна, не е безвкусна, а е просто зловеща. Тя е олицетворение на човешката трагедия, която се разиграва в Сирия и Ирак. 71 загинаха в Камиона на смъртта, хиляди се удавиха, прекосявайки Средиземно море с надуваеми лодки, но снимката на безжизнено дете, блъскано от вълните, беше преломният момент.

Изпълнителният директор на организацията ''Спасете децата'' Джъстин Форсайт беше категоричен, че снимката трябва да подтикне ЕС да се обедини в постигането на решение как да се справи с бежанската криза.

Снимката на Айлан обаче оставя без думи. Защото децата на плажа трябва да строят пясъчни замъци...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

237

Анонимен

преди 8 години

А Европа какво каза ,когато имаше детски гробчета и телца в Донбас? Или това там не са хора? Двуличници долни!

236

Александър

преди 8 години

До 326Къде да седи мирно? Във войната ли?

235

Анонимен

преди 8 години

За Сирия отдавна никой не говориВсе едни и същи кадри показватГолямо затъмнениеРазбра се само че американците нещо си харесали там и започнали войнаОбаче Сащ не дават и пет пари за бежанцитеЗа Меркел е ясно- тя нахраво си е загубила ума

fallback