Снимка: Bulgaria On Air
fallback

В Китай ще се проведе един от най-големите военни паради в историята, който ще се състои утре. На него ще участват 12 000 военни, над 500 единици техника, включително междуконтинентални ракети и близо 200 самолета.

Държавните глави на Беларус, Южна Африка, Египет и Монголия ще са сред лидерите на 30-те национални делегации, водени на най-високо равнище от президенти и премиери.

Южна Корея ще бъде представена от президентката Пак Гън Хе, там ще е и генералният секретар на ООН - южнокореецът Бан Ки Мун. На парада няма да има нито един лидер от Запада, Япония и САЩ.

Официално, Пекин казва, че парадът има единствено за цел да почете паметта на загиналите, както и да демонстрира готовността на страната да брани мира. Армията от 2 млн. и 300 хил. души ще покаже какво е постигнала след две десетилетия на двуцифрен годишен ръст на разходите за отбрана до 145 млрд. долара, което е и вторият по големина военен бюджет след този на САЩ.

По темата вижте видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

вуте

преди 8 години

Китай ще демонстрира военна мощ - затова ли кениеца бега чак в Аляска?

18

Ефрейтор

преди 8 години

Бих наквасил ръкавичките на тия благи азиатски каки. Мисля, че ще ме източат отлично...

17

ГУРБЕТЧИЯ

преди 8 години

САЩ ХАРЧАТ БЛИЗО 900 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ОТБРАНА ,А КИТАЙЦИТЕ ЕДВА 140 МИЛИАРДА ! ИМА ОЩЕ МНОГО БОБ ДА ЯДАДАТ ДОКАТО СТИГНАТ АМЕРИКАНЦИТЕ !

fallback