Снимка БТА

Близо 3000 бежанци лагеруват на улицата пред централната жп гара в Будапеща, попаднали в безизходица, след като не са допускани от полицията да се качват на влакове за Австрия или Германия, но и са стигнали твърде далеч, за да се върнат, предаде ДПА.

Някои се свиват в малките палатки, които са си донесли, други седят на одеяла, а мнозина са се разположили направо на земята. Удобствата включват една чешма и четири подвижни тоалетни.

Те се редят на опашки за храна, раздавана от доброволчески групи. Кметът на Будапеща Ищван Тарлош каза днес, че до две седмици властите ще изградят палатков лагер за бежанците близо до централната гара.

"Това не е наша работа, но го правим по съвест и за да се справим със ситуацията в името на собствената ни безопасност", заяви той. Градските власти предоставят 373 милиона форинта (1,33 милиона долара) за лагера, който трябва да приюти между 800 и 1000 бежанци.

Повечето хора пред гара "Келети" са от Сирия. Те са стигнали до Будапеща, след като са избягали от гражданската война в родината си, преодолели са загражденията на границата между Македония и Гърция и оградата между Унгария и Сърбия. Хуманитарни работници казаха, че много от бежанците искат да стигнат до определено място - обикновено там, където имат роднини или приятели, които са готови да им помогнат.

В понеделник полицията за кратко вдигна блокадата, което позволи на няколко хиляди човека да се качат на влакове и да стигнат до Австрия и Германия.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще обсъди утре миграционната криза с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Унгария иска 8 милиона евро от извънредните фондове на Европейския съюз, за да увеличи възможностите си за приемане на бежанци. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase