Снимка: архив, Reuters

Усилен труд кипи на една от търговските улици в Монтевидео, за да отвори час по-скоро врати новият магазин "Твоята градина" - последният засега от двайсетината специализирани магазини за отглеждащите канабис, изникнали в уругвайската столица от година и половина насам, пише Алба Тобеля от Франс прес.

С легализацията на канабиса - отглеждането, после и продажбите, гласувана през септември 2013 г., бившият президент Хосе Мухика пося семената на един пазар, който днес процъфтява, стопанисван от млади предприемачи, за които марихуаната е начин на живот.

"Знаем, че това е само началото, има място за всички", уверява пред АФП 34-годишният Марсело Кабрера, един от съдружниците в малкото предприятие, създадено през 2012 г. чрез интернет.

Също като другите собственици на такива магазини в първата страна на планетата, легализирала отглеждането на канабис за увеселителни цели, Кабрера не разгласява оборота си, нито печалбите. Споделя само: "Нещата тръгват лека-полека, с много усилия, защото маржовете са ниски".

Тревата на годината

"Бизнесът се разраства. Туристите търсят сувенири (предмети, дрехи и др.), а заведенията - всичко необходимо за отглеждане и пушене", добавя 29-годишният Енрике Тубино, един от братята основатели на "Юйо брадърс", първия магазин, използвал за лого листенце канабис, който работи от 2002 г.

Семена, почвен субстрат, тор, осветление . . . "Легализацията ни направи селскостопански производители, а сега вече купуваме и микроскопи!", шегува се местен зевзек на състезанието за "Купата на канабиса", връчвана за най-добрата трева на годината. Четвъртото издание на този конкурс в Уругвай събра на 19 юли 1200 участници, твърдят организаторите.

Сайтове, магазинчета и състезания от този род се срещаха впрочем в южноамериканската държавица и преди новия закон - защото притежанието и консумацията на дрогата вече беше разрешено. Съответно тя се отглеждаше, но нелегално.

Текстът разреши да се отглеждат на частни начала или в клубове до 480 грама годишно на домакинство. Предвидено е също след време тревата да се произвежда и продава в аптеките с държавен лиценз. Но само от постоянно живеещи в Уругвай.

В "Уругроу" един от съдружниците, 26-годишният Мануел Варела, ни доверява, че компанията - пионер на местния пазар, инвестира днес главно в рекламата, "за да осигури пазарно присъствие с оглед появата на мнозина конкуренти".

Някои специализирани магазини произвеждат сами част от стоката, но повечето идва от внос. На пазара прииждат все повече ферми, специализирани в отглеждането на марихуана, и селскостопански предприятия; никой обаче не пожела да каже какъв оборот прави.

Индустриалците в засада

Според Асоциацията за изследвания по канабиса в Уругвай - страна с население от 3,3 милиона души, има 20 000 любители производители и петнайсетина "канабис клубове" (сдружения за съвместно производство). Всички тези потребители трябва да се запишат в общонационален регистър.

Потърсени неведнъж от АФП, властите отказват да съобщят колко са регистрираните.
Правителството обяви офертни конкурси за производство на продукция за аптеките. Новият президент Табаре Васкес, специалист по раковите заболявания, обаче не крие, че е враждебно настроен към съответната законова уредба, подхранвайки съмненията дали ще се прилага на практика.

Освен продавачи на дребно надойдоха и по-амбициозни инвеститори, по-специално на пазара за канабис без психоактивни свойства - за медицински и индустриални нужди (производство на биогорива, текстил, козметика, хранителни продукти . . .).
Очаквана през януари 2016 г., първата реколта на бразилския предприемач Фабио Бастос, засял 40 хектара с канабис (20 ха за производство на платове, 20 - за медицински изследвания), вече е разпродадена.

Основано преди година с капитал от 150 000 долара, дружеството му "Сединя" вече струва пет милиона по негови собствени изчисления. Бастос е убеден, че пазарът скоро ще обхване и съседни страни, по-специално гиганти като Бразилия и Аржентина.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase