Режисьорът Маждид Маждиди. Снимка: архив, Reuters
fallback

Един от най-добрите ирански режисьори Маджид Маджиди засне суперпродукцията "Мохамед" за детството на пророка, за да сложи край на свързвания с насилие имидж на исляма, съобщи АФП.

Филмът утре излиза по екраните в Иран. С него ще бъде открит и кинофестивалът в Монреал в четвъртък. Режисьорът се надява да предизвика интереса на европейските разпространители, пише БТА.

За Маджид Маджиди причината да избере тази тема, е ясна. "Напоследък лошо тълкуване на исляма в западния свят доведе до неговия жесток имидж, който няма нищо общо с естеството му", заяви той пред АФП. Според него този лош прочит идва от терористични групи.

"Като мюсюлмански човек на изкуството... целта ми е да създам представа (за исляма), която да промени тази, която има Западът", и която често се изчерпва с "ислямистки терорист, привърженик на насилието", каза режисьорът. Според Маджиди "ислямът е съсредоточаване, доброта и мир".

""Във филма отдаваме дължимото и на други религии, включително християнството и юдаизма" - добави Маджиди.
Запитан за полемиката, която може да предизвика филмът му в мюсюлманския свят, където всякакво физическо изобразяване на пророка е забранено, Маджиди увери, че не се притеснява.

"В страни като Саудитска Арабия филмът ще има проблеми, но много други вече го поискаха", каза той. В началото на годината главният имам на университета Ал-Азхар в Кайро Ахмед ал-Тайеб, който е един от най-големите авторитети на сунитския ислям, припомни, че е против всякакво физическо изобразяване на пророка, като каза, че това ще е равно на принизяване на духовния му статут.

Филмът не показва самия пророк, а тираничния свят, който го заобикаля, както го вижда той като дете от раждането си до 13-годишна възраст, настоява режисьорът. Използвани са специални ефекти, така че лицето му да не се вижда. Вижда се силуетът и профилът му.

"Радикалистите могат да възразят срещу това", призна режисьорът. Той обаче е убеден, че филмът му трябва да обедини, а не да раздели мюсюлманите. Маджиди се надява "Мохамед" да е първият филм от трилогия.

У нас режисьорът е познат с "Плачещата върба" и "Песента на врабците", за който печели "Сребърна мечка" в Берлин. За същия филм си извоюва и 4 отличия "Кристален симорг" в Техеран. Той е само един от големите ирански автори, които печелят отличия по световните кинофоруми. Сред останалите са Аббас Киаростами, Джафар Панахи, Ашгар Фархади и Реза Мир-карими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Шахид

преди 8 години

Този филм ще е най-гледания в жанр НЕНАУЧНА ФАНТАСТИКА.

24

Анонимен

преди 8 години

В класация за най-великите мъже на планетата Мохамед е поставен на ПЪРВО място. Това е така защото съвсем съзнателно той е създал и наложил включително и със сила една нова религия която днес има близо 2 млрд. последователи . Колкото и неприятно да ни е като християни ще трябва да го признаем защото той за разлика от Иисус става наистина Цар и управлява много народи . Разбира се всичко това няма нищо общо с талибаните или ISIS или Ал Кайда

23

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен и двете дисаги с опиума който полу4ава за каруца фурми

fallback