Снимка: архив, Reuters

Германия и другите европейски страни ще обмислят сближаване между ЕС и Беларус, съобщи говорител на германското външно министерство ден след освобождаването на последните политически затворници в бившата съветска република, предаде Франс прес.

"Заедно с европейските си партньори ще обмислим как може да се организира по-тясно сближаване между Беларус и ЕС. Убедени сме, че това е в интерес и на двете страни", заяви говорителят, който приветства освобождаването на политическите затворници, сред които е бившият кандидат-президент Микола Статкевич.

Вчера ЕС изрази задоволство от освобождаването на последните шестима политически затворници в Беларус. Това е "значителен напредък в усилията за подобряване на отношенията между ЕС и Беларус", се казва в негово изявление.

Беларуският президент Александър Лукашенко е кандидат за пети мандат на изборите през октомври. Микола Статкевич, който беше кандидат на изборите от 2010 г., но вече е твърде късно да се регистрира за участие на тазгодишните, отбелязва АФП.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase