Снимка БТА
fallback

Индийският премиер Нарендра Моди обеща да изкорени корупцията и бедността в Индия до 2022 година, когато се навършват 75 г. от нейната независимост, предадоха ДПА и Франс прес.

В голяма реч по случай Деня на независимостта, който се отбелязва днес, той каза, че корупцията и връзкарството разяждат Индия като термит, който се разпространява бавно, но прониква навсякъде. "Ние можем да се избавим от нея и трябва да започнем от най-високите равнища", посочи Моди.

Тези изявления идват в момент, когато високопоставени служители от неговата управляваща партия "Бхаратия джаната" (БДП) са обект на обвинения и разследвания - сред тях външният министър Сушма Сварадж и главните министри на два ключови щата, управлявани от БДП - Раджастан и Мадхия Прадеш. Тези случаи са сериозна пречка пред стремежа на Моди да изпълни намеренията си, защото той дойде на власт преди година с обещания за "перфектно управление" след серия от скандали при предишното правителство на ИНК - партията Индийски национален конгрес.

Моди, който смята аграрната политика за едно от големите постижения на своето дясно правителство, обеща също, че до 2022 г. в страната няма да има бедни хора и че всяко село ще има електричество. Премиерът призна, че в момента, "дори след 68 г. независимост, в Индия все още има 18 500 села без електричество". Той даде срок от 1000 дни на местните власти да свържат тези села в електрическата система. 

"Фермерите се нуждаят от защита. В продължение на 60 г. на тяхното благосъстояние се обръщаше твърде малко внимание. Ние искаме да променим този подход", зарече се премиерът, като добави, че неговото правителство е направило за селяните повече от всяко друго досега.

Ройтерс отбелязва, че редица реформи на Моди, който спечели голяма изборна победа миналата година и пое властта в атмосфера на силен оптимизъм с обещания да даде мощен тласък на икономиката, срещат сериозна съпротива, която ги забавя. В речта си той дори не спомена за една от ключовите си програми - "Мейк ин Индия" (Make in India), която има за цел да привлече мощни чужди инвестиции и да ускори индустриалното развитие на страната. Тази програма се натъква на сериозна опозиция в парламента.

Моди, който произхожда от бедно семейство, каза, че обмисля стимули за производителите да разкриват повече работни места и обеща наемането на работа да става според личните качества - нещо революционно за Индия, където това обикновено става на базата на лични връзки и контакти.

Премиерът говори от стените на прочутата крепост Червения форт - забележителен исторически паметник от 17 век - епохата на Великите Моголи, когато столицата е била пренесена в Делхи от Агра. За охраната по време на речта и на церемониите за Деня на независимостта в града бяха мобилизирани 40 000 полицаи.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Бобо

преди 8 години

Индия ще бъде новият Китай бързо развиваща се,а България новата Конго пълна с черни орангутани.

14

Анонимен

преди 8 години

А България кога?

13

нищо лично

преди 8 години

Тоя много ми мяза на Бойко...

fallback