Дори тези малки деца не биха били спасени от изнасилване Снимка: Reuters, архив
fallback

Ислямска държава провъзгласи Доктрина за изнасилването. В минутите преди да изнасили едва 12-годишно момиче, боец от ИД ѝ обяснява, че това, което му предстои да направи не е грях, защото невръстното момиче не е мюсюлманка, значи Корана не просто му дава правото да я изнасили. Той твърди, че дори свещената книга го окуражава.

Oще по темата

Преди да я изнасили той се моли, след това отново се моли. За него стореното е акт на религиозна отдаденост, разказва пред вестник ''Ню Йорк Таймс'' жертвата, която вече е в бежански лагер. Оказва се, че систематичното изнасилване на пленените, е не просто практика, това е превърнато в бизнес.

Жените са основно от племената на язидите, те са отвличани, държани в складове и подобни помещения. Те разказват, че има отделни стаи, в които ги преглеждат и търгуват, отделни бусове, предназначени да ги превозват. Това е бюрокрацията на сексробството на Ислямска държава. Това дори е начинът им да привлекат мъже от иначе консервативното ислямско общество, където сексът е табу и срещите са забранени.

Друго момиче, 15-годишно, разказва как нейният изнасилвач се молел преди да я изнасили. Обяснил ѝ, че това е ''ибадах''. Термин, който означава преклонение. ''Той ми казваше, че това е начинът му да се моли на Бог. Аз му казах, че това, което прави е грешно и не може да го доближи до Бог. Но той отрече. Твърдеше, че това е халал''.

Тя не иска да се казва името ѝ. Идентифицира се просто с буквата Ф. Не иска името ѝ да бъде свързано с изнасилване. Била е отвлечена малко преди да се спаси. Деветчленното ѝ семейство е тръгнало със старата семейна кола през каменистите планини в Ирак. За съжаление, колата прегряла. Тя, майка ѝ и трите ѝ сестри – на 14, 7 и 4 години стоели безпомощно до колата. Тогава дошли те. Разделили жените от мъжете и били закарани в съседния град, където ги разделили. Карали ги с малки бусове, които преди са принадлежали на иракската армия. Докато жените треперели от страх какво ще се случи с тях, били натъпкани в ужасното пространство, стоейки понякога една в друга. А прозорците били засенчени със завеси, защото много от жените не били покрити.

Те са закарани в Мосул и настанени в голяма бална зала от времето на Саддам Хюсеин. 1300 жени, уплашени, блъскащи се една в друга и чакащи. Отношението към тях е като към инвентар. Бойци са влизали, нареждали са им да кажат имената си, възрастта си, дали са омъжени, дали имат деца. Съпротивлявалите се жени са изкарвани от там за косата. Никога обаче не се знаело в кой момент ще бъдат привикани.

Момичето е престояло там 2 месеца. Тогава е продадена на 20-годишен офицер на ИД и за първи път чува, че е ''сабая''. Не знаела какво значи това. Мъжете се смеели и им го повтаряли. Едва по-късно местният лидер на терористичната групировка ѝ обяснил, че това е думата за роб.

Всъщност, търговията с момичета и жени на Ислямска държава се извършва основно от язидите, кюрдско малцинство. Специалист от университета в Чикаго обяснява, че за екстремистите - язидите са по-нисши дори от християните или евреите, които са с известни протекции и Корана ги нарича ''Хора на Книгата''.

От изнасилванията почти никой не може да се спаси, твърдят жените. Единствения вариант бил жените да са бременни, защото Шериата забранявал секс с бременните робини. Дори изнасилването на деца е толерирано. Текст, публикуван през миналия декември гласи: ''Позволено е да имате отношения с робинята си преди да е достигнала пубертет, стига тя да е подходяща''.

Има дори йерархия. Понякога някои бойци имат по две, три робини. Една 34-годишна жена от язидите разказва как тя е била в далеч по-добра ситуация в ролята си на ''първа'' робиня. Другата е била едва 12-годишна. Когато жената се опитала да защити детето, техният ''собственик'' ѝ отвърнал, че тя не е просто дете: ''Тя е роб. И знае точно как да прави секс. 'И да правя секс с нея е угодно на Бог'', отсякъл той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 8 години

Аз бих им отрязала на всички от ИД бойци атрибута и не бих се молела и след това.

76

Анонимен

преди 8 години

Я не се излагайте. По БТВ цял ден дават турски филми! Няма такова нещо!Реват си хората, мижат си... целиват са...Нема джихадисти, нема изнасилени.... само чат-пат се мушкат с ножове, ама нали идат от Азия и то южните части - там позволено!

75

Как?

преди 8 години

Как може да казвате, че американците са родили този ***. Та те винаги са справедливи и се борят за човешките права и свобода (по филмите), а злите, долни, ужасни руснаци - ТЕ СА ГО НАПРАВИЛИ ТОВА (пак по филмите) ама вие не го виждате, защото сте слепи и не вярвате на Чичо Сам!

fallback