Снимка: Архив Reuters

 

Гърция ще получи 26 млрд. евро по първия транш от третата си спасителна програма. Това решиха финансовите министри от еврозоната, одобрявайки споразумението с Атина. Дебатите продължиха шест часа, както съобщава гръцкото издание „Катимерини” – в изключително позитивен тон.

Общият размер на новия спасителен план за южната ни съседка е 86 млрд. евро. Те ще бъдат на разположение на Атина в следващите три години, но само при изпълнение на поетите ангажименти и обещания за строги реформи.

Одобрението на тази програма беше получено от правителството на Алексис Ципрас тази сутрин с цената на подкрепата на част от депутатите на СИРИЗА. Така премиерът на южната ни съседка сега е изправен и пред предизвикателството да запази властта си.

В разпространеното от ЕК съобщение председателят Жан-Клод Юнкер коментира, че изминалите шест месеца (от идването на СИРИЗА на власт в Гърция) са били трудни и е тествано търпението на гражданите.

„Щастлив съм да съобщя, че всички страни изпълниха своите ангажименти”, коментира той и посочва, че Гърция има да изпълнява амбициозни реформи, договорени на 13 юли (след 17-часа преговори).

Комисарят по въпросите на еврото Валдис Дамбровски пък обръща внимание, че с одобрението на програмата вече се премахва несигурността не само в Гърция, но и в цялата еврозона. „Това споразумение ще създаде нови работни места и възстанови икономическия ръст”, категоричен беше той.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase